2024. Március 03. vasárnap
Ha az egyensúly felborul -  A hatásos kezelés
A rendellenes hüvelyfolyás a nőgyógyásznál való megjelenés leggyakoribb oka. Megszüntetésére alkalmasak lehetnek a házi patika szerei, ha azonban nem járunk sikerrel, mindenképpen keressük fel orvosunkat. Fontos tudni azt is, hogy a partner kezelése nélkül a hüvelygyulladás vagy hüvelygomba kezelése eredménytelen, illetve rövid idő elteltével kiújulhatnak a panaszok.

A normális hüvelyváladék fehér színű, szagtalan, pH-ja savas: 4,0-4,5 közötti. A rendellenes hüvelyfolyás csak tünet, mely leggyakrabban hüvelygyulladás következménye, de okozhatja hüvelygomba is. Egészséges nők hüvelyében normálisan legalább 6-8 féle baktérium fordul elő, alacsony csíraszámban. Ezek nem okoznak panaszokat, és nem is szabad kipusztításukra törekedni.

Nő intim hüvely

Több mint 100 évvel ezelőtt Döderlein ismerte fel, hogy a hüvelyben normális körülmények között mindig megtalálhatók a laktobacilusok, amik tejsavat állítanak elő és biztosítják a normális, savas kémhatást. E savanyú vegyhatású váladékban nem tudnak szaporodni a kórokozó baktériumok, így a tejsavtermelő laktobacilusok védelmet biztosítanak. Ha a hüvelyben kis számban található, egyéb baktériumokat el akarnánk pusztítani, azt csak széles spektrumú antibiotikumokkal tudnánk elérni, ami a laktobacilusokat is elpusztítja, így a hüvely nem rendelkezne a természetes védekezőképességgel.

A hüvelyi baktériumflóra állandó változásban van. Normálisan is megváltoztathatják összetételét a hormonhatások, ezért változik a menstruációs ciklus, a terhesség, a gyermekágy alatt, vagy a klimax alatt, de befolyásolják az anyagcsere-betegségek (pl. diabétesz) is.

Ha az egyensúly felborul

A hüvelyi baktériumflóra egyensúlya könnyen felborulhat. Ezt leggyakrabban a következő tényezők okozhatják:

• tüszőhormon hiánya (időskori hüvelygyulladás),
• a hüvelyi pH eltolódása lúgos irányban (vérezgetés, idő előtti burokrepedés, túlzott édességfogyasztás),
• szövetroncsolódás (sérülések, vetélés, szülés, műtétek),
• széles spektrumú antibiotikum-kezelés, stb.

Gyulladásos megbetegedést okoz, ha a kórokozó baktérium (számára kedvező feltételek megléte esetén) bekerül a hüvelybe, vagy a már jelenlévő kórokozók magas csíraszámban elszaporodnak, de ugyanezt a problémát idézheti elő a genitális herpeszfertőzés is. Hüvelygyulladás és hüvelyfolyás leggyakrabban a Trichomonas vaginalis és a gombafertőzések (Candida albicans) miatt jön létre. Bő, gennyes folyást vált ki a gonorrhoea és a chlamydiázis. A hüvelygyulladás gyakori tünete a folyáson kívül a hüvelyi vagy szeméremtesti viszketést, valamint gyakran jelentkezik tompa alhasi, deréktáji fájdalom is.

Gyakori kérdés: honnan kaptam a fertőzést? Ezt általában nagyon nehéz kideríteni. Talán csak a lúgos kémhatású szappan bejutása a hüvelybe segítette elő a kórokozó csírák elszaporodását, vagy a meleg fürdő vizével jutottak be kívülről a kórokozók. Lehet, hogy az új partner adta át a nála tünetmentesen előforduló Trichomonas vaginalist vagy gonorrhoeát, chlamydiát. Nagyon gyakori eset, hogy pl. a felsőlégúti hurutra (torokfájás) adott antibiotikum pusztította el a normális baktériumflórát a hüvelyben, és emiatt szaporodtak el a gombák, nagyon kellemetlen viszketést és bő folyást okozva.

A hatásos kezelés

Házipatikánkban olyan szereket célszerű tartani a gyulladás csökkentésére, esetleg megelőzésére, melyek helyreállítják a hüvely pH-értékét, ezáltal megakadályozzák a kórokozócsírák szaporodását. Hatásosak lehetnek bizonyos hüvelykúpok, vagy a tejsavas hüvelyöblögetés. A szeméremtest viszketésére gombaölő kenőcsöt alkalmazhatunk. Legbiztosabb azonban orvoshoz fordulni, aki pontosan megállapítja a hüvelyfolyás, hüvelygyulladás okát, és a megfelelő készítményekkel orvosolja a problémát.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés