2024. Június 17. hétfő
A védekezés módjai

Sokan azért kerülik a behatolást a szex során, hogy elkerüljék a terhességet és a nemi úton terjedő betegségeket. A szex melyik módja a legveszélyesebb a nemi betegségek szempontjából?


Az amerikai orvosokból álló szakértői bizottság szerint sokan „közösülésmentes” szex gyakorlása révén próbálják kivédeni a terhességet és a szexuális úton terjedő betegségeket. Nézzük, mennyire közvetít fertőzést az orális vagy anális szex, és veszélyes-e a közös önkielégítés?

szerelmespár, anális, orális, vaginális, szex

A tanulmány elismeri, hogy – sokak meggyőződésével egyezően – az orális szex biztonságosabb, mint a vaginális illetve az anális, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy megfelelő védekezés nélkül a szexnek ez a formája is rengeteg veszéllyel jár. Az óvszerhasználat nélkül történő orális szex során többek között hepatitiszt, illetve genitális herpeszt okozó vírusok terjedhetnek át, valamint szifilisz, kankó és chlamydia.

A HIV-vírus kapcsán a dolgozat kifejti, hogy a befogadó jellegű anális szex jár a legnagyobb kockázattal, amelyet a befogadó jellegű vaginális szex követ. Mindamellett volt már példa orális szexszel összefüggésbe hozható HIV-fertőzésre is.

A védekezés módjai

„A 'közösülésmentes' szex nem feltétlenül biztonságos szex” – szögezik le az orvosok tanulmányukban, amelyben hangsúlyozzák a „megfelelő és következetes” kondomhasználat fontosságát a szex minden formája, de különösképpen vaginális és anális szex során.

A kölcsönösen monogám kapcsolat szintén védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben, csakúgy, mint az a gyakorlat, hogy egy kapcsolat indulásakor a felek a nemi úton terjedő betegségeket szűrő vizsgálatoknak vetik alá magukat. Szintén a megelőzést segíti a szexuális játékszerek használatukat megelőző tisztítása.

A tanulmány szerint a leszbikus nőknek éppúgy szükségük van szűrővizsgálatra, mint heteroszexuális társaiknak, egyrészt mert legtöbbjük férfival is érintkezett már szexuális úton, másrészt mert egyes betegségek egy csakis nők közt zajló aktus során is átterjedhetnek.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés