2024. Június 16. vasárnap
1 . oldal
Nagyobb eséllyel betegszenek meg torokrákban azok, akik életük során több mint öt emberrel létesítettek létesítettek szexuális kontaktust orálisan, derült ki a New England Journal of Medicine című szaklapból. Az ok a közismert humán papillomavírus (HPV) lehet, mely számos daganatféle, pl. a méhnyakrák kialakulásáért felelős.

orális szex torokrák hpv

A baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatója, Dr. Maura Gillison és munkatársai száz száj- és garatrákos beteget, valamint 200 egészséges embert vizsgált. A vér- és nyálminták elemzése mellett kérdőívek segítségével a résztvevők életmódját is vizsgálták, pl. a szexuális viselkedést, az alkoholfogyasztási és a dohányzási szokásokat.

Az eredmények szerint azok, akik életük során 6 vagy még több partnerrel létesítettek szexuális kontaktust orálisan, 3,4-szer nagyobb eséllyel betegedtek meg száj- és garatrákban. A rák kialakulásának esélyét különösen nagy számú (26 vagy még több) partner szintén nagy mértékben (3,1%-kal) növeli, ha csak hüvelyi úton történt érintkezés.

Érdekesség, hogy a kutatás szerint, bár a torokrák legnagyobb rizikótényezőjének a dohányzást és az alkoholfogyasztást tartják, ezek már nem növelik tovább a száj- és torokrák rizikóját, ha a HPV már jelen van a szervezetben.


Forrás: Medical News Today
2007. 05. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés