2024. Április 15. hétfő

Az 1990-es évek végén a HIV/AIDS gyorsan terjedt Londonban, melyet egy kutatás szerint részben a csoportos szexuális együttlétek okoztak. A legtöbben a megfertőződést követően néhány hónapon belül már tovább is adták a vírust.


Brit kutatók szerint a londoni homoszexuális aktusban résztvevő férfiak körében nem lassan és egyenletesen terjedt a kór, hanem epizódszerűen. A fertőzés többszörös csomópontokban következett be, mely által az 1990-es évek végére megduplázódott a HIV fertőzöttek száma.

csoportos szex sex hiv aids fertőzés terjedése

Andrew Leigh Brown és munkatársai (Edinburghi Egyetem, Chelsea és Westminster Kórház) több mint 2000 olyan HIV-fertőzött esetében vizsgálták a vírus genetikáját, akik többségében férfiakkal éltek nemi életet, továbbá 1997 és 2003 között London egy nagy HIV-klinikájára jártak kezelésre.

A genetikai elemzések alapján hat nagyobb és több kisebb csoportra lehetett osztani a betegeket HIV-vírusaik genetikai hasonlósága szerint. A kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy a fertőzések mindegyik csoportban a kilencvenes évek utolsó 3-4 évében történtek, és a nagyobb csoportokban minden negyedik férfi legfeljebb hat hónappal azután továbbadta a vírust, hogy ő maga megfertőződött. Mindez arra utal, hogy a HIV továbbadása szempontjából a fertőződés utáni néhány hónapnak kiemelt szerepe lehet.

Ha további tanulmányok megerősítik az eredményeket, a vírus terjedési mintáinak leírásai sokat segíthetnek a HIV terjedésének megelőzésében.


Forrás: Medipress
2008. 03. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés