2024. Június 21. péntek

Az idős kori szexualitás még manapság is tabutéma, pedig a nemi vágy nem alszik ki az idő múlásával, sőt: az USA-ban egyre több felvilágosító program célozza meg az időseket, hogy felhívják a figyelmüket a szexuális úton terjedő betegségek veszélyére.


Az ok, amiért szükség van a felvilágosításra, az, hogy az idősek körében egyre nagyobb a HIV-fertőzések száma – egy washingtoni kórházban például nemrégiben egy 82 éves betegről derült ki, hogy mostanában fertőződött meg a vírussal.

óvszer HIV-felvilágosítás

A korszerű gyógyszereknek köszönhetően ma már a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegekek egyre tovább élnek, így értelemszerűen nagyobb az esély a további fertőzésre. Emellett az idősek hajlamosak elbliccelni a védekezést: a teherbeesés veszélye már nem érinti őket, a nemi úton terjedő betegségekről pedig egyszerűen nem vesznek tudomást, vagy csak keveset tudnak róluk, hiszen pl. az AIDS-hez kapcsolódó felvilágosító kampányok is a fiatalokat célozzák meg, így az üzenet egyszerűen nem jut el hozzájuk.

Becslések szerint a legtöbb eset New Yorkban fordul elő, ami az USA-n belül amúgy is a HIV által leginkább érintett városnak számít – közel százezer fertőzött él itt. New York városa 1 millió dolláros büdzsét különített el az időseknek szánt felvilágosításra, melynek keretében olyan eseményeket szerveznek nyugdíjas klubokban, ahol az érdeklődők a betegséggel kapcsolatos információk mellett ingyenes HIV-tesztet vehetnek igénybe, és még óvszert is kapnak. A fogadtatás pedig egyáltalán nem kedvezőtlen - derül ki az MSNBC tudósításából.

A 72 éves Frank Garcia nagyszerű dolognak tartja a programot, és boldogan rakja el az ajándék óvszert: fiatal korában órákig tartott, mire összeszedte magát, hogy kondomot merjen kérni a patikában, a szülőkkel pedig akkoriban nem volt szokás a szexualitásról beszélni. Mások azonban inkább a partnert hiányolják az óvszerhez, vagy egyszerűen szexuálisan már nem aktívak, a felvilágosítás azonban náluk sem haszontalan, hiszen nem árt, ha minél többen tisztában vannak a HIV veszélyeivel. 2005-ben az USA-ban regisztrált új HIV-fertőzések 14%-a az 50-54 év közöttiek körében fordult elő, egy tavaly készült felmérés szerint pedig a következő évtizedben a New York-i HIV-fertőzöttek többsége 50 éven felüli lesz.


Forrás: MSNBC
2007. 08. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés