2024. Június 18. kedd
1 . oldal
A szexualitással foglalkozó kutatók nagy részét a hogyan kérdése érdekli, a Texasi Egyetem munkatársai azonban inkább a miérttel foglalkoztak. Vizsgálódásaik eredményeként összeállítottak egy listát, mely 237 okot sorol fel arra vonatkozóan, miért élünk szexuális életet.

Cindy Meston, a Texasi Egyetem pszichológia professzora és munkatársa, David Buss arra kereste a választ, hogy miért szexelnek az emberek. Ehhez 444, 17 és 52 év közötti férfit és nőt kérdeztek meg, a válaszokból pedig összeállt egy 237 okot tartalmazó lista. A szép számú lehetőség között például a férfiaknál a negyedik, a nőknél a nyolcadik helyre került az az indok, hogy a szex szórakoztató, de valaki olyan szélsőséges és ritka választ is megadott, hogy partnerének nemi betegséget akart átadni.

szex sex indok

A kutatók ezután egyetemi diákjaikat kérték meg arra, hogy a listán szereplő válaszokat egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékeljék saját tapasztalataik és véleményük szerint. A diákok válaszai alaposan rácáfoltak néhány sztereotípiára, például arra, hogy a férfiakat a testi gyönyör, a nőket pedig az érzelmek motiválják a szexualitásban – a legfőbb indokok ugyanis mindkét nem esetében megegyeztek. Ezek szerint a legfontosabb mozgatórugó a partnerhez való vonzódás, de a válaszadók fontosnak tartották azt is, hogy a szex alkalmas az érzelmek és a kötődés kifejezésére, továbbá azért szexelnek, mert fizikai örömre vágynak, és mert egyszerűen jól esik.

Cindy Menton szerint a férfiak és nők indokai között tapasztalható különbségek nem túl nagyok. A férfiak hajlamosabbak kihasználni a kínálkozó lehetőségeket, ha szexről van szó, a nőknél pedig az is indok lehet a szexre, ha szükségesnek érzik, hogy partnerüknek örömet okozzanak.

Az eredmények megítéléséhez természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a diákok abban a korban vannak, amikor a hormonok tombolnak, a kutató szerint idősebbek esetében az eredmények egészen biztosan mást mutatnának.


Forrás: Yahoo! News
2007. 08. 02. (Aktualizálva - 2013. 11. 20.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés