2024. Március 02. szombat
Ha egy nő hosszú távú kapcsolatot, netán leendő gyermekei apját keresi, nem a macsó külsejű, hanem sokkal inkább a nőies vonású férfiakat részesíti előnyben – állapították brit kutatók.

Az olyan maszkulin arcvonások, mint a kis szemek és a nagy orr azt sugallják, hogy az illető nem igazán gyengéd és hűséges, továbbá az apaszerepre is kevésbé tűnik alkalmasnak – ellentétben a nőiesebb vonású férfiakkal.

macho macsó feminin maszkulin férfi párválasztás

A Durham Egyetem kutatói 400 brit nőt és férfit kértek meg arra, hogy férfi-arcképeket osztályozzanak olyan tulajdonságok szerint, mint ambíció, elkötelezettség, dominancia, hűségesség, szülői képesség, gazdagság. A párokba rendezett fotókon csak az arcok látszottak, a haj, a fülek, a nyak és a vállak nem, és a két kép közül az egyiket digitálisan úgy manipulálták, hogy vonásaik kissé nőiesebbek legyenek.

A maszkulin vonású (széles állkapocs, nagyobb orr és kisebb szem) arcokat a résztvevők dominánsabbnak, kevésbé hűségesnek és kevésbé meleg természetűnek, továbbá rosszabb szülőnek ítélték mint a teltebb ajkú, nagyobb szemű és vékony, ívelt szemöldökű arcokat.

A kutatást vezető Lynda Boothroyd szerint nagymértékű egyetértés mutatkozott a résztvevő nők válaszaiban a tekintetben, hogyan ítélik meg az első benyomás alapján a férfiak személyiségét. Márpedig az első benyomás nagyban befolyásolja, hogy a nők hogyan döntenek a párválasztásban attól függően, hogy rövid- vagy hosszútávú kapcsolatot keresnek.


Forrás: Live Science
2007. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés