2024. Július 13. szombat
Miközben a legtöbb hollywoodi szerelmes film az idilli párkapcsolat megtalálásáról szól, a bulvársajtó tele van a filmekben domborító színészek egymásra találásáról, majd szakításáról - jelezve, hogy az éteri szerelem nem tart örökké. Vagy talán nem is létezik?

Amerikai kutatók szerint mindenesetre sokkal boldogabbak lehetünk, ha elfogadjuk, hogy a párkapcsolat nehézségekkel is jár, mint akkor, ha állandóan a tökéletességre törekszünk.

boldog párkapcsolat

Diane Gehart és Eric McCollum tanulmánya szerint azt a mítoszt, mely szerint létezik tökéletes párkapcsolat, a modern szerelmes történetek és kulturális tündérmesék táplálják. Az amerikai szerzők szerint ha egy párkapcsolatban nehézség adódik, a legtöbben úgy érzik, kudarcot vallottak, és a válságban lévő párokon általában a mentálhigiénés szakemberek sem képesek segíteni, holott a kutatók szerint tévedés, hogy megfelelő erőfeszítésekkel elérhető a teljesen feszültségmentes párkapcsolat.

A szerzők a nehézségek kezelésére a teljes tudatosságra (mindfulness) építő buddhista meditációs technikát ajánlják, melynek lényege, hogy az egyén az éppen a benne jelen lévő érzelmekre és cselekedetekre koncentráljon.

A BBC cikkében megszólaltatott családterápiás szakember szerint az amerikai tanulmányírók helyesen világítanak rá arra, hogy a párkapcsolati nirvána keresése káros lehet, hiszen senki élete sem telik állandó boldogságban, és mindig vannak nehéz időszakok. A pároknak azt kell elérniük, hogy ilyenkor megbirkózzanak a nehézségekkel, többek között azáltal, hogy megértőek egymással, és megpróbálják becsben tartani a boldog időszakokat.


Forrás: BBC

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés