2024. Június 17. hétfő
A csoportos szexpartikon részt vevő swingerek körében nagyobb arányban fordulnak elő szexuális úton terjedő betegségek, mint a prostituáltaknál. A megdöbbentő adatot holland kutatók hozták nyilvánosságra.

A kutatók vizsgálataikat a 630 ezres lakosú, hollandiai Dél-Limburgban végezték, amely Maastricht városát is magában foglalja. Innen érkeztek az első figyelmeztető jelzések, miután 2007-től három, szexuális úton átadható betegségekre szakosodott klinikán külön kategóriaként kezdték el kezelni azokat a pácienseket, akik magukat swingernek vallották.

swinger

A vizsgált klinikákon 2007-2008-ban lezajlott konzultációk közel nyolcadát vették igénybe az ilyen – többnyire heteroszexuális –, rendszeresen szervezett csoportszexpartikon részt vevő, egymás közt partnert cserélő párok tagjai, akik átlagéletkora 43 év volt. Az adatok szerint két szexuális úton átadható betegség, a chlamydia és a gonorrhoea előfordulása a meleg férfi pácienseknél 14%, a heteroszexuális betegeknél 10% volt, addig a swingereknél 10,4%-os, a női prostituáltaknál pedig mindössze öt százalék.

A swingerek tizedénél találtak chlamydiát, és huszaduknál gonorrhoeát (kankót). A nőknél gyakoribbak voltak a fertőzések, mint a férfiaknál, és az összes diagnózis 55%-a pedig 45 év fölötti swingereket érintett.

A kutatók fontosnak tartják, hogy míg a többi magasabb kockázatú csoportot – a fiatalokat, a melegeket, a prostituáltakat – könnyen elérik az egészségügyi szolgáltatások, a swingerek általában rejtve maradnak a közösségben. A holland népességre vonatkozó ilyen jellegű adat nem ismert, de például egyetlen népszerű swinger weboldalon 15 ezer pár regisztrált. Mivel becslések szerint sok millió ember tartozik a swingerek közé világszerte, a kutatók úgy vélik, ez a kezelés nélküli nagy csoport a nemi betegségeket tekintve az egész populációra nézve kockázatot hordoz.


Forrás: MTI
2010. 06. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés