2024. Július 18. csütörtök
Nagyrészt a külföldi nyaralás során megfertőzöttek okolhatók a HIV-vírus európai elterjedéséért – állítja az a kutatócsoport, amely tizenhét európai országból származó minták elemzésével térképezte fel a HIV-vírus elterjedését a kontinensen.

A kutatók által készített térkép azt mutatja, a jelentős turistaforgalmat bonyolító Görögország, Portugália, Szerbia és Spanyolország nagy „HIV-vírusexportőr”, mivel a hozzájuk látogató turisták egy része a vírussal együtt hagyja el ezeket az országokat – idézi a Retrovirology című szaklapban megjelent tanulmányt a BBC honlapja.

HIV, Európa

Nagy-Britannia, Izrael, Norvégia, Hollandia, Svédország és Svájc HIV-vírusexportőr és importőr egyben, Ausztriába, Belgiumba, Dániába, Németországba és Luxemburgba pedig inkább behurcolják a vírust. Lengyelországban a vírus leginkább a fecskendős droghasználók által terjed a helyi lakosok körében – állapította meg a kutatócsoport.

A kutatók a térkép készítésekor megvizsgálták a HIV-1 B altípusként ismert, Európában leggyakrabban előforduló vírust. A vírus „családfájának” felrajzolásával követték nyomon vándorlását, részletesen megvizsgálták genetikai tulajdonságait, s ennek segítségével vizsgálták, hogyan fejlődött az idők során.

Az Athéni Egyetem munkatársa, Dimitriosz Paraszkevisz kutatásvezető elmondta, az olyan népszerű turistacélpontok, mint Görögország, Portugália és Spanyolország valószínűleg terjesztik a vírust a nyaralásuk alatt megfertőzött beutazó turistákon keresztül, de Szerbia esetében például a kiutazó lakosok viszik magukkal.

”A vírusok együtt mozognak az utazókkal, ezért az egészségügyi programoknak a belföldi lakosokon túl – megelőzésképpen – ki kell terjedniük a ki- és bevándorlókra, az utazókra és a turistákra, akik forrásai a HIV-fertőzésnek, de egyben ki is vannak téve annak” – fűzte hozzá.


Forrás: MTI
2009. 05. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés