2024. Június 25. kedd
Amerikai kutatók szerint a mostani HIV-fertőzések sokkal előbb kezdik támadni a betegek immunrendszerét, mint a járvány kitörésének elején, ami azt jelenti, hogy a HIV vírus egyre virulensebb.  

Korábbi megfigyelések szerint a HIV-vel való megfertőződés és az antiretrovirális kezelés megkezdése között akár évtizedek telhetnek el, ezzel szemben a legújabb adatok szerint a legtöbb mostani páciens alacsonyabb CD4 sejtszámmal kezdi a HIV ellenes kezeléseket, és hamarabb veszi igénybe az antiretrovirális kezeléseket, ami egyértelmű jele annak, hogy a HIV egyre virulensebb.

HIV

(A CD4 egyfajta fehérvérsejt, mely a fertőzések elleni védekezésben játszik szerepet, és amely a HIV fő célpontját jelenti. A CD4 sejtek száma jelzi a fertőzés előrehaladtát és a kezelés hatásosságát.)

Amerikai kutatók összesen 2000 HIV-pozitív beteg egészségügyi adatait vizsgálták meg 1985 és 2007 között. A vizsgálat első szakaszában – 1985 és 1990 között – a diagnózis után a betegek átlagos CD4 száma 632 volt négyzetmilliméterenként. Ez a szám 2002 és 2007 között 514-re csökkent. Ezen kívül az utóbbi években diagnosztizált betegek 25 százalékának már a diagnosztizálás után közvetlenül olyan alacsony volt a CD4 száma, hogy azonnal antiretrovirális kezelésre volt szükség.

„Sajnos úgy tűnik, többé már nem igaz, hogy évek telhetnek el a diagnosztizálás és a kezelés megkezdése között – nyilatkozta Dr. Nancy Crum-Cianflone, a San Diegó-i Tengerészeti Kórház munkatársa - A korai diagnózis ezért kiemelten fontos, hiszen megfelelő kezeléssel megakadályozhatjuk, hogy az immunrendszert helyrehozhatatlan károsodások érjék.”


Forrás: Medipress
2009. 04. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés