2024. Április 25. csütörtök
Védelmet nyújthat a HIV ellen egy olcsó adalékanyag, mely jégkrémekben, kozmetikumokban, de még az anyatejben is megtalálható – derült ki amerikai kutatók majmokon végzett kísérleteiből.

A glicerin-monolaurát elnevezésű vegyület (GML) krémesebbé teszi a jégrémeket, kozmetikumokban gyulladáscsökkentő hatású, hüvelyi gél formájában alkalmazva pedig megvédheti a nőket is a HIV-vírussal való fertőződéstől. Bár nem nyújt 100 százalékos védelmet, nagy mértékben csökkentheti a kockázatot, ráadásul a nő saját kezébe adja a megelőzés lehetőségét. Ez különösen azokban az afrikai térségekben fontos, ahol a nőket fertőzött partnereik kényszerítik óvszer nélküli szexre.

HIV, GML

Ashley Haase és Pat Schlievert, a Minnesotai Egyetem kutatói síkosító gélben eloszlatva alkalmazták a hatóanyagot rhesus makákókon, akik szervezetébe ezután a HIV majomváltozatát, a SIV-vírust juttattak be. Az öt majom közül négy soha nem fertőződött meg, és a tesztek azt bizonyították, hogy a GML immunválaszt váltott ki – áll a Nature tudományos magazinban megjelent közleményben.

A HIV elleni küzdelem azért is nehéz, mert a vírus éppen azokat az immunsejteket fertőzi meg, amelyeknek a szervezet védelme lenne a feladatuk. A megfertőzött T-sejtek riadóztatják a szervezet védelmi rendszerét, a test további T-sejteket küld a fertőzés helyére, melyeket azután a vírus szintén megfertőz, így terjedhet szét.

Haase és Schlievert szerint a glicerin-monolaurát „lefújja” a riadót, ezáltal csökkenti a fertőzés esélyét. „Az eredmény igen reménykeltő a HIV átadását megelőző hatásos mikrobiocid keresésében, mely ráadásul biztonságos és elérhető” – írják a szerzők, akik további kísérleteket terveznek annak megállapítására, hogy a gél valóban megelőzi, nem csupán elhalasztja a fertőzést.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy a készítmény egy-egy adagja fillérekbe kerül. A GML-t antibakteriális hatása miatt tamponok adalékanyagaként is használnák, így különösen fontos szerepe lehetne a toxikus sokkot okozó baktériumokkal szemben.


Forrás: MTI
2009. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés