2024. Április 25. csütörtök
A zöld tea egyik összetevője gátolja az AIDS-betegséget okozó HIV-vírus szexuális úton történő átadását, ezért alkalmazása ajánlott retrovirális hüvelykrémek adalékaként is – közölték a Heidelbergi Egyetem kutatói.

A zöld tea számos hatóanyaga közül az egyik az epigallokatehin-gallát (EGCG) elnevezésű polifenol, amelyről kiderült: képes megakadályozni, hogy a spermiumban lévő egyik fehérje továbbítsa a vírust. A HIV-fertőzésnek csak egyik, ám gyakori formája az ondó által, szexuális úton történő vírusátadás, amelyet az új vegyület gyengít.

zöld tea, HIV

„Nemrégiben azonosítottunk egy peptidfrakciót az emberi ondóban, amely következetesen növelte a HIV-fertőzést” – írták a az amerikai tudományos akadémia lapjának online változatában a német kutatók. A fehérjeszakasz a célsejtek felszínéhez szállítja a vírus alkotóit és hozzákapcsolja, ezáltal segíti, hogy bejusson a sejtbe, és ott szaporodni kezdjen. A zöld teából származó anyag ezt a folyamatot akadályozza.

A HIV-vírust hordozó 33 millió ember túlnyomó része heteroszexuális kapcsolat során fertőződött meg, az új esetek 96 százalékát pedig a fejlődő országokban regisztrálják. Ezért az olcsó zöldteakivonat egyszerű és elérhető módja lehet a megelőzésnek.


Forrás: MTI
2009. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés