2024. Május 23. csütörtök

Mit ér a zöld tea a rák ellen?

zöld tea, daganatos betegségek
1 . oldal
Vajon a zöld tea fogyasztása valóban segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását? A témával foglalkozó eddigi tanulmányokat analizáló kutatás alapján a válasz még mindig nem egyértelmű.  

A zöld tea némi védelmet jelenthet a májrák, a prosztatarák és a melldaganatok ellen, ugyanakkor növeli a húgyhólyagrák kialakulásának esélyeit – állapította meg a Cochrane Database of Systematic Reviews vizsgálata, mely 51 korábbi tanulmány eredményeit, összesen 1,6 millió ázsiai teafogyasztási szokásait és egészségügyi állapotát hasonlította össze. A nyelőcső-, bélrendszeri és hasnyálmirigy-daganatok esetében a kutatók nem találtak egyértelmű bizonyítékot a zöld tea védő hatására.

zöld tea, daganatos betegségek

”A rengeteg, a témában készült kutatás ellenére még mindig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a zöld tea segítségével csökkenthető lenne egyes daganatos betegségek kialakulásának esélye” – nyilatkozta Katja Boehm, a nürnbergi Onkológiai Kutató Társaság munkatársa. ”Egy dolog biztos, csupán a zöld tea fogyasztás nem segíthet a daganatos betegségek megelőzésében” – tette hozzá.

A zöld tea igen gazdag polifenolokban, köztük a rendkívül erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező katekinekben. Bár ezek a polifenolok más fekete és oolong teákban is megtalálhatók, egyes szakértők szerint a zöld teákban lévő polifenolok gátolják a rákos sejtek növekedését.

„Bár egyelőre erre nincs egyértelmű bizonyíték, az biztos, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok segíthetnek egészségünk megőrzésében” – nyilatkozta Nagi Kumar, a Moffitt Rákkutató Központ Étkezési Részlegének igazgatója.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés