2024. Február 21. szerda
Áttörést értek el amerikai és thaiföldi kutatók az AIDS elleni küzdelemben: vizsgálataik szerint az általuk kifejlesztett vakcina több mint 30 százalékkal csökkenti a betegséget terjesztő HIV-vírus fertőzésének kockázatát.

A Thaiföldön végrehajtott nagyszabású vizsgálatban 16 ezer önként jelentkező részvételével teszteltek egy kísérleti HIV-vakcinát. A résztvevőknek, akik18 és 30 év közötti, átlagos kockázatú, heteroszexuális férfiak és nők voltak, óvszereket adtak, tájékoztatták őket a fertőzés elleni védekezésről, majd hathavonta HIV-tesztet végeztek náluk.

HIV, AIDS, vakcina, oltóanyag

A három éves vizsgálat végén a vakcinával beoltottak 0,62%-a fertőződött meg HIV-vírussal, míg a placebóval beoltottak 0,9%-a. Mindez azt jelenti, hogy a vacina 31,2 százalékkal csökkentette a fertőzés kockázatát.

Az oltóaanyag két, korábban is ismert vakcina: a Sanofi-Aventis ALVAC nevű oltóanyagának és egy HIV-vakcina, az AIDSVAX kombinációja. Az egyik alkotórész a HIV megtámadására „tanítja” az immunrendszert, a második alkotórész pedig erősíti annak válaszát. Egyik vakcina sem előzte meg a HIV-fertőzést, amikor önmagában próbálkoztak vele korábban, ezért a kutatók egy része elvesztette reményét egy hatékony AIDS-oltás lehetőségében.

„Valójában egyáltalán nem voltak nagy reményeim, hogy pozitív eredményt láthatunk” – vallotta be Anthony Fauci, a vizsgálatot támogató Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének vezetője. Az eredmények azonban megcáfolták a szkeptikusokat, mert „a kombináció erősebb, mint az alkotórészek egyenként” – hangsúlyozta Jerome Kim, a a kutatást szintén támogató Egyesült Államok hadseregének ezredese, a vizsgálat egyik vezetője.

Fauci figyelmeztetett, hogy „ez még nem az út vége”, ám a vizsgálat kimenetele „óvatos optimizmust nyújt arra vonatkozóan, hogy ezek az eredmények javulhatnak még, és kifejleszthető egy hatékonyabb AIDS-vakcina” – mondta el telefonon az AP hírügynökségnek.

Egyik vakcina előállításánál sem használnak teljes vírust, ezért a kombinált oltás sem okozhat HIV-fertőzést. Az oltóanyag – melynek előállításához az országban gyakori HIV-törzseket használtak fel – hatásának időtartamára eddig nincs adat.


Forrás: MTI
2009. 09. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés