2024. Március 19. kedd
1 . oldal
3-6 hónapos diéta -  Betartandó szabályok
A Candida albicans nevű sarjadzógomba hozzátartozik az ember szervezetében lévő természetes és egészséges baktériumflórához. Legnagyobb számban a bélflórában található, és az emésztés segítésében van szerepe. A gomba túlszaporodása azonban komoly egészségügyi következményekkel jár; sokan küzdenek Candida okozta megbetegedésekkel. Normális szintre való visszaszorításának egyik módja a diéta. Ha a gombák nem kapják meg a szükséges tápanyagokat, számuk csökkenni fog.

A Candida elszaporodását általában mi magunk idézzük elő. A normális bélflóra egyensúlya leggyakrabban az alábbi okok miatt borul fel: túlzott édesség- és állatifehérje-fogyasztás; természetellenes táplálékok (állományjavítók, színezők, egyéb adalékanyagok), ezzel szemben kevés zöldség, gyümölcs és gabonaféle fogyasztása. A normális bélflóra egyik legnagyobb ellensége az antibiotikum, ami nem csak a káros baktériumokat, de a hasznosakat is elpusztítja. Ez azonban senkit ne tartson vissza indokolt esetben antibiotikum szedésétől, hiszen az egészséges bélflóra idővel magától is regenerálódik; továbbá léteznek olyan készítmények, melyek siettetik ezt a folyamatot, segítve a hasznos baktériumoknak, hogy minél nagyobb számban ismét részt vehessenek a szervezet védelmében.

3-6 hónapos diéta

Miután általában mi magunk idézzük elő a bajt, így szerencsére sokat tehetünk azért, hogy egészségünk ismét helyreálljon. Rendelkezésre állnak különböző gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők, sőt hüvelyöblítő folyadékok is.

Ugyanilyen fontos a speciális diéta betartása is. A Candida-diéta szerencsére nem különbözik nagy mértékben a már megszokott ételektől, így nyugodtan és jóízűen fogyaszthatja az egész család. A diéta 3-6 hónapig tart, az első két-három hétben szigorúbb étrendet kell követni, az ezt követő időszakban viszont már kevesebb a tilalom.

Candida diéta magok

Betartandó szabályok

A Candida albicans elsősorban szénhidrátokkal táplálkozik. Először tehát az édességeket kell száműznünk az étrendünkből, beleértve a mézet is, sőt, az első 2-3 hétben a gyümölcsöket is. Még a savanyú gyümölcsök is tartalmaznak gyümölcscukrot, és az édesítőszerekben is van fruktóz.

Ugyanígy nem ajánlatos élesztő alapú ételek, italok fogyasztása sem; ilyenek a sajtok különösen a penészes sajtok kerülendők, a sör, a bor. Szintén kerülendők az elszigetelt keményítőt tartalmazó ételek, pl. fehér kenyér, fehér rizs, tészták. Vigyázzunk az adalékanyagokkal, színezőkkel, állományjavítókkal is. Ennek betartása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk: vásároljunk piacon, főzzünk friss zöldségekből, húsból, gyümölcsökből. Használjunk fűszernövényeket, melyek közül erős gombaölő hatással bír például a rozmaring, a sáfrány, a kurkuma, a koriander és a római kömény. Az olajok közül kiemelkedően jó az oregánó-, a fokhagyma- és az extra szűz olívaolaj.

Milyen kenyeret fogyasszunk? Fehér kenyeret semmiképpen ne, sőt gyakran becsapósak a teljes kiőrlésű termékek is, mivel ezeket sokszor barnábbra színezik, hogy még "natúrabbnak" látszódjék, és a fehér liszt sem hiányzik belőlük. Vegyünk tiszta rozs, korpa, vagy graham kenyeret, de mi magunk is süthetünk. A saját kézzel készített is sokáig eláll, mentes minden adalékanyagtól, és még az sem feltétel, hogy kenyérsütő géppel rendelkezzünk. (A diétához rovatunkban találhatnak ételajánlatokat.)

Az egész diéta alatt nem tanácsos fogyasztani: édességek, szárított gyümölcs, élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehér kenyér, zsemle, kifli, tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták), ketchup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok, gomba, sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek.

Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt, kecsketej, tej, bab, borsó, kukorica; barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit

Amit az egész kúra alatt ehetünk: bármilyen sovány hús, halak, kagyló- és rákfélék, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek, hidegen sajtolt olajak, tojás, élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró, padlizsán, patisszon, cukkini, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejes saláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vörös káposzta, kelbimbó, cékla, rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander, ananász, dió, tökmag, szezámmag, kávé, ásványvíz, teák.



Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés