2023. December 10. vasárnap
Az embrió korai növekedési üteme összefüggésben van a későbbi vetélési kockázattal – idézte a Nottinghami Egyetem munkatársainak megállapítását a BBC hírportálja.

A vizsgálatban, amelyben ultrahang segítségével mérték a lombikeljárás során megfogant embriók méretét, 247 egyszeres és 264 iker embrió sorsát követték nyomon. Az adatokat elemezve az derült ki, hogy a terhesség első 12 hetében tapasztalt lassú növekedés összefüggött a későbbi vetélés kockázatával.

vetélés, magzat

A normál ütemben növekedő embriók 98,1 százaléka megszületett, tehát nem történt vetélés, miközben az elvetélt egyszeres terhességek 78 százalékában a szokásosnál lassabb volt az embrió korai növekedési üteme – ezek az embriók a méretben legkisebbek alsó 5%-át alkották. Az ikerterhességekre mindez nem vonatkozott, ott más körülmények is közrejátszottak a vetélésben, hiszen a vetélések csupán 28,6 százalékánál volt lassú a korai magzati növekedés.

Shyamaly Sur kutatásvezető úgy véli: megállapításaik segíthetnek abban, hogy előre azonosítsák a terhességeknél a vetélés kockázatát, méghozzá egy nagyon egyszerű módszerrel.

A tanulmányt a Brit Termékenységi Társaság Leedsben megtartott éves konferenciáján ismertették a szakemberek.


Forrás: MTI
2012. 01. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés