2024. Április 15. hétfő
Nagyobb az esélyük egy egészséges és komplikációk nélküli terhességre azoknak a nőknek, akik vetélésüket követő hat hónapon belül újra teherbe esnek, mint azoknak, akik csak később próbálkoznak – derül ki egy tanulmányból.

A skóciai Aberdeen Maternity Hospitalben dolgozó Sohinee Bhattacharya irányításával szakemberek 30 ezer olyan Skóciában élő nő kórtörténetét vizsgálták meg, akik az első terhességük alatt elvetéltek, majd 1981 és 2000 között újra teherbe estek.

vetélés, terhesség

„Kutatásunk szerint azoknak a nőknek vannak a legjobb reprodukciós esélyeik, akik a vetélésüktől számított hat hónapon belül újra teherbe esnek. Náluk a legkisebb a kockázata annak, hogy a következő terhességük alatt komplikációk lépjenek fel. Szükségtelen tehát, hogy a vetélés után a nők sok időt várjanak a következő terhességig” – vonták le következtetéseiket a szakemberek a British Medical Journal (BMJ) című orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az eredmények annak ellenére is helytállóak, hogy a tanulmányban vizsgált nők közül azok, akik a vetélés után hat hónappal ismét teherbe estek, átlagosan két évvel voltak idősebbek azoknál, akik csak minimum 24 hónappal később próbálkoztak az újabb babával. A szakemberek szerint a nők társadalmi-gazdasági helyzete nem befolyásolja az eredményeket.

A tanulmány kimutatta ugyanis, hogy a késői terhesség feltehetőleg a jóléti társadalmak egyik sajátos következménye, ahol a nők gyakran úgy döntenek, hogy csak idősebb korukban szülnek gyereket. „A 35 évnél idősebb nők esetében nagyobb valószínűséggel lépnek fel problémák a terhesség alatt, a 40 évnél idősebbeknek pedig 30 százalék az esélyük a magzat elvesztésére, míg ez az arány 50 százalékra nő a 45, vagy annál idősebb nők esetében” – olvasható a tanulmányban.

Egy korábbi, latin-amerikai nők adatainak feldolgozásával készült vizsgálat azt mutatta, hogy ha a vetélés és az újabb terhesség között csak hat, vagy annál kevesebb hónap telik el, az a következő terhesség során komoly kockázatokat jelenthet az anya, és a magzat, illetve az újszülött számára is. Ilyen lehet az anyai vérszegénység, az újszülött baba alacsony súlya, vagy a koraszülés is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja a nőknek, hogy a vetélés után minimum hat hónapot várjanak a következő terhességig. Más egészségügyi szervezetek pedig még több idő elteltét javasolják.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés