2024. Április 18. csütörtök
Minden évben világszerte kb. 80 millió nő szembesül a nem kívánt terhességgel, és negyedük abortusz útján meg is szakítja azt. A nem megfelelő módon végzett terhesség-megszakítás azonban évente 68 ezer nő életébe kerül. A fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozatlanság csökkentését megcélozva ez évtől minden szeptember 26-án megrendezik a Fogamzásgátlás Világnapját.

A nem kívánt terhességekkel kapcsolatos helyzet a fejlett országokban is riasztó: az ezekben évente előforduló 28 millió terhesség közel fele (49 %-a) nem tervezett, és 36%-a abortusszal végződik. A mellbevágó adatok mögött éppúgy tetten érhető a felelőtlenség, mint az érintettek fogamzásgátlással kapcsolatos nagyfokú tájékozatlansága. Ezt felismerve, szeptember 26-ával nagyszabású, világméretű kampányt indít a Marie Stopes International, a világ egyik legnagyobb nemzetközi szexuális egészségnevelési szervezete, az Európai Fogamzásgátlási Társasággal, valamint más, fogamzásgátlással foglalkozó szervezetekkel együtműködve, a Bayer Schering Pharma támogatásával.

fogamzásgátlás szex sex világnap

Kutatások szerint a szexuális élettel kapcsolatos oktatásra a fiatal felnőttek körében van a legnagyobb szükség – minden tizedik szülés esetében az anya még maga is gyermek – az első világnap ezért e korosztály felvilágosítását célozza meg „Élj Magad is, mielőtt új életet hozol létre!” mottóval. A kampány azt hangsúlyozza, hogy a gyermekvállalásnak tudatos döntésnek kell lennie, mivel a nem kívánt terhesség fiatal korban vágyakat, ambíciókat törhet össze, fizikai és érzelmi problémákat okozhat, nem beszélve arról, hogy a fiatal anyák a születendő gyermek életét is tönkretehetik.

A kampány végső célja annak elérése, hogy a fiatalok használjanak – méghozzá megfelelő – fogamzásgátló eszközöket, és így teljes védelmet élvezzenek a nem tervezett terhességgel és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Magyarországon a világnapot a hat éve működő Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) karolta fel, mely évek óta folytat rendszeres felvilágosító tevékenységet az ország több száz közép- és általános iskolájában. Az A HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program keretében a társaság kamaszoknak szóló, oktató-nevelő kiadványai eljutnak az ország minden sarkába, a www.a-ha.hu-n pedig az általános tudnivalók mellett olyan konkrét információkkal is szolgálnak, amelyek valós segítséget nyújtanak az esetlegesen bajba jutott fiataloknak.

A világnap globális honlapja, a www.your-life.com a fogamzásgátlással, szexualitással kapcsolatos információkat és tanácsokat, valamint interaktív elemeket, például mobiltelefonos letöltéseket is tartalmaz.


2007. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés