2024. Július 15. hétfő
Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindig sok, évente csaknem 44 ezer ilyen beavatkozást végeznek. A nem kívánt terhesség elkerülhető – erre hívja fel a figyelmet a fogamzásgátlás világnapja, melyet idén szeptember 26-án tartanak.

A nem kívánt terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót, melyek negyede végződik abortusszal. A fejlett országokban az összes terhesség ötödét vetetik el. Az abortusz aránya magyar és külföldi adatok szerint is a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb. A jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza.

abortusz, fogamzásgátlás

A nem tervezett terhesség és az ezt gyakran követő abortusz – még annak ellenére is, hogy sokkal kevesebb egészségügyi kockázata van – súlyos problémát jelent, ezért kiemelkedő a fogamzásgátlás szerepe. A fogamzásgátlás világnapját – melynek idei mottója: A te életed, a te hangod: beszélj a fogamzásgátlásról – 2007-ben rendezték meg először azzal a céllal, hogy a lehető legszélesebb körben ismertek legyenek a különböző fogamzásgátlási módszerek.

Európában a nők 30, Magyarországon 90 százaléka nem védekezik az első szexuális együttlétkor. A fogamzásgátlás a világ legnagyobb részén a nők felelőssége, az ENSZ adatai szerint a fejlett országokban az esetek 73 százalékában a megelőzést nők végzik. A férfiak elsősorban óvszerhasználattal vagy az ondóvezeték elkötésével védekeznek.

A nem kívánt terhesség ellen ma már számos fogamzásgátló módszerrel lehet védekezni. Az, hogy ki milyen fogamzásgátlási módszert használ, nagyban függ az életkortól és a partnerváltás gyakoriságától. A szakemberek egybehangzó véleménye azonban az, hogy a védekezés akkor a legbiztonságosabb, ha kombinálják a hormonális fogamzásgátló módszereket a gumi óvszerrel, hiszen ez utóbbi a szexuális úton terjedő betegségektől is véd.


Forrás: MTI
2009. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés