2023. December 10. vasárnap
Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még így is 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani magzatát. Mindez megelőzhető lenne, ha a tiniknek több ismeretük lenne a fogamzásgátlásról, és a megfelelő eszközökhöz könnyebben hozzájuthatnának.

Míg Magyarországon 2000-ben több mint 59 ezer terhesség-megszakítás történt, addigra ez a szám 2008-ra nagyjából 44 ezerre csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikai adatai szerint a legnagyobb mértékű csökkenés a 25-29 illetve a 30-34 éves korosztályban figyelhető meg.

abortusz, terhességmegszakítás

Biztató jel, hogy a terhességmegszakítások száma gyorsabban csökken, mint a születéseké, leginkább az idősebb korosztályokban. Az abortuszok élveszületésekhez viszonyított aránya a 25-34 éves korosztályban a legalacsonyabb, tehát az ilyen korú nők körében születik a legtöbb baba az elvetett magzatokhoz képest. Még így is a terhességek majdnem felének művi úton vetnek véget. 2008-ban száz élveszületésre az előző évivel lényegében azonos számú: 45 terhességmegszakítás. Magyarországon 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, úgy  hogy nem szeretné megtartani kisbabáját.

Köztudott, hogy a   terhesség-megszakítás egészség károsodást, akár meddőséget okozhat, amely egy egész életre kihathat – tette hozzá.  Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal magasabb a spontán vetélések és a koraszülések aránya.

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT) országos kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet az abortusz veszélyeire, a fogamzásgátlás lehetséges módszereire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a szeretkezés előkészületlenül, váratlanul történik, vagy a fogamzásgátlásba valamiféle hiba, baleset csúszik.

Bártfai György professzor, a Társaság elnöke elmondta, hogy Európa sok országában részben, vagy egészben finanszírozza az egészségbiztosító a sürgősségi tablettákat. A „bajbajutottak” dolgát az is megkönnyíti, hogy egyes országokban a gyógyszert a patikában recept nélkül is megvehetik, míg hazánkban erre nincs lehetőség.

A professzor véleménye szerint  a tizenévesek estében a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással, szexuális neveléssel. A magyar tiniknek sajnálatos módon hiányosak az információik  a fogamzásgátlás lehetősségeit tekintve. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése tabu témának számít, másrészt a fiatalok azt gondolják ők mindent tudnak a nagybetűs életről. Ma már az oktatási intézményekben sem fektetnek kellő hangsúlyt a szexuális felvilágosításra.


Forrás: Vital
2009. 11. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés