2024. Június 18. kedd
Összességében csökkent a terhességmegszakítások száma az utóbbi években, de még így is magas a nem tervezett terhességek és az ebből következő abortuszok száma – derült ki a Fogamzásgátlás Világnapja alkalmából.

Budapesten a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság tájékoztatóján Szőnyi György, a társaság főtitkára számolt be arról, hogy a nem tervezett terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót, amelynek mintegy 58 százaléka abortusszal végződik. A jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza.

óvszerek, abortusz, fogamzásgátlás

Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindig magas, évente közel 44 ezer. Egy friss hazai kutatás szerint a 30 év alatti nők átlagosan 17 éves korukban kezdik el a nemi életet, azonban a 20 évnél fiatalabb korosztálynál ez még korábbra, 15,5-16 évre tehető. A magyar és külföldi adatok szerint is az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb.

A fogamzásgátlás ma is sokak szerint a nők feladata. Ez alól kivételt képeznek azok a párok, amelyek óvszert használnak. Ez a védekezési mód terjedőben van, főként a fiatalok körében, akik egy-két alkalommal létesítenek szexuális viszonyt. Használnak óvszert a tartós kapcsolatban élő párok is, de számuk jóval kevesebb.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság nem csak ezen a napon foglalkozik a figyelemfelkeltéssel. Hetedik éve indítja útjára A-HA! országos iskolai felvilágosító programját, mely az ország mintegy 1200 iskolájának több mint a felébe jutott el. Idén nagyszabású egészségügyi, kulturális és zenei tanévnyitó fesztivált rendez október 3-án, pénteken a Millenárison, ahol a fiataloknak a szórakozás mellett a témában való tájékozódásra is lehetőségük lesz.


Forrás: MTI
2008. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés