Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csökkent, de így is magas az abortuszok száma

Összességében csökkent a terhességmegszakítások száma az utóbbi években, de még így is magas a nem tervezett terhességek és az ebből következő abortuszok száma – derült ki a Fogamzásgátlás Világnapja alkalmából.

Budapesten a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság tájékoztatóján Szőnyi György, a társaság főtitkára számolt be arról, hogy a nem tervezett terhességek száma a világon elérte az évi 80 milliót, amelynek mintegy 58 százaléka abortusszal végződik. A jelenség a családtervezési ismeretek hiányosságaira, a fogamzásgátlás hiányára vagy nem megfelelő alkalmazására vezethető vissza.

Magyarországon az utóbbi években csökkent az abortuszok száma, de még mindig magas, évente közel 44 ezer. Egy friss hazai kutatás szerint a 30 év alatti nők átlagosan 17 éves korukban kezdik el a nemi életet, azonban a 20 évnél fiatalabb korosztálynál ez még korábbra, 15,5-16 évre tehető. A magyar és külföldi adatok szerint is az abortuszok aránya a 20-24 éves korosztályban a legmagasabb.

A fogamzásgátlás ma is sokak szerint a nők feladata. Ez alól kivételt képeznek azok a párok, amelyek óvszert használnak. Ez a védekezési mód terjedőben van, főként a fiatalok körében, akik egy-két alkalommal létesítenek szexuális viszonyt. Használnak óvszert a tartós kapcsolatban élő párok is, de számuk jóval kevesebb.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság nem csak ezen a napon foglalkozik a figyelemfelkeltéssel. Hetedik éve indítja útjára A-HA! országos iskolai felvilágosító programját, mely az ország mintegy 1200 iskolájának több mint a felébe jutott el. Idén nagyszabású egészségügyi, kulturális és zenei tanévnyitó fesztivált rendez október 3-án, pénteken a Millenárison, ahol a fiataloknak a szórakozás mellett a témában való tájékozódásra is lehetőségük lesz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/abortusz_fogamzasgatlas_vilagnap