2024. Június 15. szombat
1 . oldal
Egy minőségi tanulmány sem tudta a mai napig sem bebizonyítani, hogy az abortusz pszichés kimerültséget, azaz „abortusz utáni szindrómát” okoz. A bizonyítására irányuló törekvések politikai indíttatásúnak tűnnek – állítják amerikai kutatók.

A Johns Hopkins Egyetem egy kutatócsoportja 21 tanulmányt nézett át, melyekben több, mint százötvenezer nő vett részt, és azt találták, hogy nincs jelentős eltérés az abortuszon átesett nők hosszú távú mentális egészségi állapotában a többi nőhöz képest.

abortusz, depresszió

„A legjobb kutatás nem támasztja alá az „abortusz utáni szindróma” jelenlétét, a poszttraumás stressz-szindróma analógiájára” – mondta Dr. Robert Blum, aki a Contraception című folyóiratban megjelent tanulmányt vezette.

A kutatók áttekintették az összes angol nyelvű, 1989 és 2008 között megjelent publikációt, mely az abortusz és a hosszú távú lelki egészség kapcsolatát vizsgálta. Elemezték azokat, melyek hiteles méréseket tartalmaztak, és tényezőkre bontották az előzetes mentális állapotot és a lehetséges zavaró faktorokat. „A legjobb tanulmányok szerint nincs jelentős eltérés azon nők lelki egészsége között, akik a terhesség művi befejezése mellett döntenek, és azoké között, akik megszülik gyermeküket.” – írták a szerzők.

„A legjobb elérhető bizonyítékok alapján az érzelmi károsodás nem lehet az abortuszpolitika szempontja. Ha a cél az, hogy segítsük a nőket, akkor a programmal és eljárásokkal kapcsolatos döntéshozatal során a tudományt nem szoríthatjuk a politika mögé” – tette hozzá Vignetta Charles kutató, a Johns Hopkins doktorandusz hallgatója, aki szintén dolgozott a tanulmányon.

Amerikában évente nagyjából 1,29 millió nő esik át terhességmegszakításon az Amerikai Betegségmegelőzési Központ szerint. Világszerte évi 25 millió a legális abortuszok száma.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés