2024. Március 03. vasárnap
A szigorú varsói abortusztörvény miatt Németországba járnak a lengyel nők, hogy megszakíttassák nem kívánt terhességüket – írja a Der Spiegel.

A prenzlaui, schwedti, frankfurti, berlini klinikákon egyre gyakoribb páciensek a szomszéd országból érkező fiatal nők. Ha szerencséjük van, még honfitársuk kezébe is kerülnek. A prenzlaui járási kórházban ugyanis Janusz Rudzinski személyében egy született lengyel nőgyógyász végzi el a beavatkozást.

abortusz

Mint a német hírmagazinnak elmondta, honfitársnői nem csak abortuszra járnak hozzá. Egyre több lengyel nő keresi föl Prenzlauban tanácsadás vagy szülés levezetése céljából. A terheseknek szóló tanácsadás ugyanis a szomszédos országban, főleg falun és kisvárosokban, még távolról sem természetes dolog. Helyenként még az is gondot okoz, hogy a nők fogamzásgátló tablettát vagy spirált írassanak fel maguknak.

A szocializmus idején – mint a keleti tömb minden országában – Lengyelországban is igen liberális törvény szabályozta a terhességmegszakítást. A rendszerváltás után azonban a parlament Európa egyik legszigorúbb törvényét fogadta el. Sokak meggyőződése szerint ez a határozat mintegy a „politikai hála” kifejezése volt a katolikus egyház felé, amely évtizedeken át támogatást nyújtott a kommunistaellenes ellenzéknek.

A püspökök azt akarták, hogy Lengyelország istenfélő országgá váljon, ahol nők és férfiak csak akkor bújnak együtt ágyba, ha már összeházasodtak, a szex pedig kizárólag a gyermekáldást szolgálja. Csakhogy Lengyelország Európa közepén fekszik, viharos fejlődésen megy át, s távolról sem nevezhető agrárprovinciának, mint akár csak 30 évvel ezelőtt – írta a német lap.

Ezért az abortusztörvény sem felel meg a mai fiatal nők életfelfogásának. Sokan járnak közülük egyetemre, s házasság előtt még karriert akarnak csinálni. A statisztika tanúsága szerint egyre később és egyre kevesebb gyereket szülnek: ők maguk akarják eldönteni, mikor jöjjön az utód világra.

A szigorú törvénynek köszönhetően virágzik az illegális magzatelhajtás. Becslések szerint évi 200 ezer beavatkozást hajtanak végre „záróra után” lengyel klinikákon, rendelőkben vagy magánlakásokon, a tarifa 8000 zloty, mintegy 2000 euró. (Német kórházakban 400 eurót kell fizetni egy abortuszért, ez „önköltségi” árat jelent.) Nőgyógyászok az újságokban hirdetik magukat – névtelenül, csupán telefonszámuk megadásával. Árnyékvilág ez, amelynek létezéséről mindenki tud, ám senki nem beszél.

 Rudzinski nemrég emlékezetes esettel találkozott. Fiatal lengyel nő jött hozzá a prenzlaui klinikára: meg akarta szakíttatni a terhességét. A kíséretében lévő férfi roppant ideges volt – még a szokásosnál is idegesebb. Csak a beavatkozás után árulta el, hogy katolikus pap. Keserű szavakkal ostorozta az egyház „idejétmúlt felfogását” és úgy vélte, hogy a lengyelországi abortusztörvény egyáltalán nem illik a mai valós élethez.


Forrás: MTI
2010. 10. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés