2024. Március 02. szombat
Magyarországon óránként közel 6 terhességmegszakítás történik, az első aktus során pedig a fiatalok többsége nem védekezik – mindez azt tükrözi, hogy a jelenlegi szexuális felvilágosítás módszerein változtatni kell, már csak azért is, mert azzal az érintettek sincsenek megelégedve. Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program ezért új eszközökkel bővíti és szélesebb körben folytatja munkáját.

Magyarországon az első szexuális együttlétre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2001-es adatai szerint átlagosan a fiatalok 16,9 éves korában kerül sor, és a tinik 90 százaléka nem védekezik ilyenkor – mondta el Szőnyi György, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) főtitkára csütörtökön, az A-HA! Program tájékoztatóján Budapesten.

szexuális felvilágosító program

A magyar fiatalok 97 százaléka elégedetlen a jelenlegi szexuális felvilágosítással – derült ki a Durex Network felméréséből. Az online kutatás során 1500, 15-22 év közötti fiatal válaszolt a kérdésekre: az összegzés szerint a fiatalok azt szeretnék, ha az érzelmekről, kapcsolatokról és nemi szerepekről is szó esne a felvilágosításon. A felmérésből az is kiderült, hogy a szexualitással kapcsolatban nem a szülők, hanem a barátok jelentik az elsődleges információforrást.

A szexuális felvilágosítás fontos az ismeretek pontosítása miatt: elkerülhetővé válna sok nem kívánt terhesség, megelőzhetővé válnának a szexuális úton terjedő betegségek, de a komoly párkapcsolatra való felkészítésben is igen lényeges szerepe van – hangsúlyozta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Hozzátette: a fiatalok egészségének megőrzése nem csak az államnak és a gazdaságnak, hanem maguknak az érintetteknek is fontos.

Az-HA! megújulva, új eszközökkel bővítve fegyvertárát, még szélesebb körre kívánja kiterjeszteni felvilágosító munkáját. A program keretében az A-HA! tanácsadó- és gyorssegély-szolgálat minden olyan nagyszabású rendezvényen részt vesz, amelyre tinédzserek ezrei várhatók, így a balatoni strandokon, a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és a Sziget fesztiválon is – mondta el Szőnyi György.

Hét részből álló oktató rajzfilmsorozatukban tinédzserkorú főhősök mesélik majd el a középiskolákban, hogy miről szól a szex, miért szép, hogyan kell csinálni és mire kell vigyázni. Multimédiás DVD, megújult A-HA.hu weblap, évente 2000-nél több felvilágosító tanóra, 150.000 diákcsomag, benne a Kamasz-útra-való című kiadvány, Zsebfüzet és Tipp-tár ad további információkat a tinédzsereknek. S mivel a szülőknek sem könnyű, ők munkafüzetben olvashatnak arról, hogyan beszéljenek e témáról gyerekükkel.


Forrás: MTI
2009. 05. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés