2024. Március 02. szombat
A természetes vajúdással szemben a szülés mesterséges beindítása megnövelheti annak az esélyét, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni – legalábbis az először szülő nőknél.

Amerikai kutatók 7800 első szülés adatait összegezték. A vizsgált ők 44 százalékánál indították el a szülést, náluk kétszer gyakrabban került sor császármetszésre, mint természetesen vajúdó kismama társaiknál. A kutatók becslése szerint az összes elvégzett császármetszés 20 százalékáért a rosszul végződött szülésindítás volt felelős.

beindított szülés, császármetszés

A császármetszés – különösen a tervezett műtét – általában biztonságos eljárás, ám utána hosszabb a felépülési idő, mint hüvelyi szülésnél. Bizonyos kockázatokat is hordoz, például vérrögképződés fordulhat elő, a műtéti terület és a méhnyálkahártya elfertőződhet, illetve a babáknál légzési problémák léphetnek fel.

Mint a mostani kutatást vezető Deborah B. Ehrenthal elmondta, a szülés indítása egyes esetekben mégis ajánlott, például akkor, ha a terhesség túllépett a 41. héten – olvasható az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóiratban publikált tanulmányban.


Forrás: MTI
2010. 06. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés