2024. Június 24. hétfő

Több baba hal meg császármetszés után

császármetszés, szülés
1 . oldal
Manapság már minden ötödik gyermek császármetszéssel jön világra, a sokszor életmentő műtétről azonban svájci kutatók kimutatták, hogy megkétszerezi a csecsemő halálának esélyét.

Természetes szülés esetén ezer közül egy gyermek hal meg, a tervezett császármetszések esetében kettő. Ennek okát a Genfi Egyetem kutatói a császármetszések előre hozott időpontjában látják, a babák tüdeje ekkor ugyanis még nem annyira fejlett, mint a szülés rendes időpontjakor.

császármetszés

Emellett a császármetszéssel világra jött gyerekek gyakrabban küszködnek légzési problémákkal – írták a kutatók a Pediatrics című szaklapban. Adataik szerint ennek 1,8-szor volt nagyobb az esélye, mint a természetes szülés után. Annak a valószínűsége, hogy a kórház intenzív osztályára kelljen vinni a csöppséget, 1,4-szerese a normál szüléshez képest.

A kutatók kritikával illették a császármetszések világszerte megugró számát, akárcsak azt, hogy a kapcsolódó komplikációkat gyakran nem veszik figyelembe, illetve ártalmatlannak tüntetik fel. A 34-37-ik terhességi hétre alkalmazott „near term” (a szülés időpontjához közeli) fogalom például azt sejteti, hogy az ekkor levezetett szülések hasonlóak az időben lefolyókhoz. Ennek a felfogásnak a szellemében liberálisan állhatnak hozzá a korai császármetszésekhez. A kutatók azonban óva intenek attól, hogy az orvosok szükségtelenül végezzenek a szülés várható időpontja előtti császármetszést.

A genfi tanulmány az egyetem közlése szerint a legnagyobb ilyen jellegű felmérés a világon, amely összehasonlítja a szülés fajtáit, és ezzel egy időben figyelembe veszi a terhesség időtartamát is. Egészen pontosan 56 549, az egyetem klinikáján 1982 és 2004 között levezetett szülést elemeztek. A legalább harmincnégy hétig tartó terhességeket vették figyelembe.

A kutatás huszonkét éve alatt a császármetszések aránya megkétszereződött.


Forrás: MTI
2009. 07. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés