2024. Május 23. csütörtök
A természetes úton születő gyerekekhez képest négyszer több a légzésprobléma azoknál a csecsemőknél, akik nem sürgősségi császármetszéssel jönnek a világra, tudhattuk meg egy dán kutatásból. A kutatók a programozott (nem sürgősségi) császármetszés veszélyeire is felhívják a figyelmet, ami manapság világszerte nagyon népszerű módja a szülésnek.

Anne Hansen, az Aaruhus Egyetem Kórházának orvosa szerint a rizikó akkor a legnagyobb, amikor túl korán alkalmazzák a császármetszést, ezért óva inti a nőket attól, hogy a terhesség 39. hete előtt kérjék azt. „Fontos, hogy a nők, akik császármetszést választanak, ne kérjék a műtétet a 39. hét előtt. Sajnos sok császármetszést a 37. és 38. héten végznek.” – mondja Hansen.

császármetszés újszülött koraszülött légzésprobléma

Egyelőre tisztázatlan, hogy miért magasabb a kockázat a császármetszéssel világra hozott csecsemőknél, de valószínűleg ennek a vajúdás okozta hormonális változáshoz van köze. A vajúdás alatt stresszhormonok szabadulnak fel az anya testében, melyek a magzat szervezetébe jutnak, és feltételezések szerint a vízzel telt tüdő fejlettségében játszanak szerepet. A császármetszéssel született gyermekek légzésproblémái általában nem komolyak, de ilyenkor inkubátor és oxigénkezelés alkalmazására szükség van.

Hansen született csecsemők körében négyszeres, a 38. hétre születettek között háromszoros, a 39. hétre születettek között pedig kétszeres a és kollégái tanulmányukat több mint 34 000 dániai szülés adataiból állították össze. Kiderült, hogy a 37. hétre, császármetszéssellégzésprobléma rizikója. A császármetszéssel a 37. hétre született babák 10%-ának légzési problémái voltak, míg a természetes úton születettek közül alig 2,8%-nak. A 39. hétre születésnél ez az arány 2,1% és 1,1%.

A kutatás szerint a orvosoknak meg kellene próbálni visszaszorítani a nem sürgősségi császármetszések számát. „A legtöbb nő azért választja a császármetszést, mert az első szülés ijesztő tapasztalat volt a számukra, de meg kellene győznünk őket, hogy a szülés jó tapasztalat.” – mondja Hansen.


Forrás: Medipress
2007. 12. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés