2024. Július 16. kedd
Észrevesszük-e? -  Ha fájással indul a szülés... -  Ha megreped a magzatburok... -  Kell-e félni a fájdalomtól? -  A szülés három szakasza
Elérkeztünk a terhesség tizedik hónapjához, amely a 37., 38., 39. és a 40. hetet jelenti. (Talán meglepőnek tartják a 10. hónap említését, azonban a hónapok számítása holdhónapok alapján történik, amelyek 28 naposak.) Ez az időszak a szülésre való felkészülés jegyében telik el. Számtalan olyan kérdés merül fel, amely bizonytalanságot, időnként félelmet válthat ki a terhes nőből.

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mikor is születik meg a kisbaba? Egy korábbi fejezetben már utaltam a szülés várható időpontjára, a tapasztalat viszont azt mutatja, hogy az újszülötteknek csupán 5%-a érkezik a kiírás szerinti időre. A kismamák általában nem azért aggódnak, ha az újszülött egy-két héttel korábban jön világra, hanem amiatt, ha később.

terhesség, szülés, újszülött

Mindenesetre másnaponkénti CTG- (szívhang) ellenőrzés, amnioszkópia (magzatvízvizsgálat), illetve flowmetria (ultrahangos keringésvizsgálat), mellett akár 14 napot is várakozhatunk a kiírt szülési időponton túl. Ezt az időtartamot terminus túllépésnek nevezzük és nem túlhordásnak. Ha kóros eltérést tapasztalunk, a szülést megindítjuk. A szülés elindítása történhet burokrepesztéssel és fájáskeltő infúzió adásával.

Észrevesszük-e?

Szülés közeli időpontban gyakran foglalkoztatja a kismamákat az a kérdés, hogy észre fogjáke venni a szülés megindulását? Ha végiggondoljuk, hogy az először szülőknél a szülés időtartama az első fájásoktól a magzat megszületéséig átlagosan 10-12 óra, míg a többedszer szülőknél valamivel kevesebb, akkor látható: bőven marad idő arra, hogy a kismama ráébredjen szülése megindulására.

Ha fájással indul a szülés...

A szülés kétféleképpen indulhat meg, kezdődhet fájástevékenységgel vagy burokrepedéssel. Ha fájástevékenységgel indul, akkor a kezdetben renyhe, rendszertelen fájások rendszeresekké és gyakoribbakká válnak. A 20-25 perces gyakorisággal jelentkező fájások 10-15 percesekké válnak, majd 5-10 percesekké, Időtartamuk kb. 60 másodperc. A fájásokat az jellemzi, hogy az egész terhes méh megkeményedik, amit a derékba és combba sugárzó fájdalom kísér. Gyakran összetéveszthető a kezdeti fájástevékenység az úgynevezett jósló fájásokkal. Ez utóbbiak rendszertelenek 20-30 másodpercig tartanak, és bizonyos idő után abbamaradnak.

Fájástevékenységgel induló szülés esetén tanácsolom, hogy várják meg, míg a fájások 10 percesekké válnak és rendszeresen jelentkeznek, és csak ezután induljanak el a kórházba. Ha bizonytalanok a fájástevékenység megítélésben, inkább forduljanak orvoshoz.

Ha megreped a magzatburok...

A szülés megindulásának másik módja a magzatburok megrepedése fájástevékenység nélkül. Ilyenkor a magzatvíz elfolyik: ezt a történést idő előtti burokrepedésnek nevezzük. Azzal, hogy a magzatburok megreped, lehetőség nyílik a hüvelyből felszálló fertőzésre, mely a magzat méhen belüli infekcióját okozhatja, és életét veszélyeztetheti. Az újszülött tüdőgyulladással, szeptikus állapotban születhet meg.

Ezért a felszálló fertőzés megelőzése érdekében, ha spontán fájástevékenység nem indul meg, a burokrepedést követően 6 óra múlva, fájáskeltő infúzió adásával fájásokat provokálunk. Megindult fájástevékenység mellett a magzatburok a szülések 60-70%-ában reped meg a tágulási szak valamely fázisában. Megindult rendszeres fájástevékenység mellett a szülészek gyakran alkalmazzák az eszközös burokrepesztést, mivel ezt követően a fájástevékenység hatékonysága fokozódik. Az elfolyó magzatvíz átlátszó, szagtalan, vízszerű anyag, benne magzatmázdarabkák találhatók. Egyes esetekben problémát jelent a vizelettől vagy bővebb hüvelyváladéktól történő elkülönítése. Közvetlenül a szülés megindulása előtt igen gyakran tapasztalható véres, nyákos váladék ürülése. Ez a nyakcsatornában lévő nyákdugó, amely elfolyósodik és kilökődik. Távozása azt jelenti, hogy a szülés rövidesen megkezdődik.

Ha a terhesség alatt bármikor vagy a szülés kapcsán magzatvízfolyást észlelünk, tanácsolom, hogy azonnal forduljanak orvoshoz! Az idő előtti burokrepedés mindig kórházi felvételt jelent.

Kell-e félni a fájdalomtól?

Igen sok szorongást okoz az ismeretlen fájdalomtól való félelem. A nő életében a szülés az egyik legnehezebb és legfájdalmasabb esemény. Hogy kinek mennyire, azt az egyén fájdalomtűrő képessége határozza meg. Kaphat ugyan külső segítséget férjtől, családtagoktól, szülésznőtől és orvostól, de a szüléssel mégis egymagának kell megbirkóznia. Gondoljon arra, hogy a megélt fájdalmak egyszer véget érnek, amellett értelmük is van, hiszen a gyermek a fájástevékenység segítségével, fájdalmak közepette születik meg.

A szülés három szakasza

Az első fázisban a rendszeres fájástevékenység hatására a méhszáj tágulni kezd, végül eltűnik.

Tágulási szak

Ez tehát az első szakasz. A méhszáj tágulását centiméterekben fejezzük ki. Zárt méhszájtól indulva 8 cm-ig tágul, majd ezt követően tűnőfelessé válik, végül eltűnik. Jó üteműnek ítéljük meg a tágulást, ha a méhszáj 2 óránként minimum 2 cm-t tágul. A tágulás üteme a fájástevékenységtől függ. A magzatburok a tágulási szak végén rendszerint megreped, vagy a tágulási szakban művileg megrepesztjük. Ebben a szakaszban a fájástevékenység hatására a magzat elöl fekvő része bejut a csontos kismedencébe. A tágulási szak alatt sétálhatunk, vajúdhatunk vízben, négykézláb állhatunk, de le is fekhetünk. Megkönnyíti a hosszadalmas tágulási szak elviselését a férj jelenléte.

Kitolási szak

A méhszáj eltűnésével kezdődik a szülés második szakasza, és a magzat megszületéséig tart. A tolófájások hatására az elöl fekvő rész eléri a medencefeneket, és a végbélre gyakorolt nyomással székelési ingert vált ki. Ezt az ingert kihasználva, a hasprés fokozásával préselődik lefelé a szülőcsatornán és születik meg az újszülött. Szükség esetén ilyenkor végzi el az orvos a gátmetszést.

Fejvégű fekvés esetén az újszülött megszülethet egyetlen fájástevékenység alatt, de a születés igen gyakran kétszakaszossá válik. Az egyik fájás alatt csak a fej születik meg, míg a többi rész a következő fájástevékenység során jön világra. Ez nem okoz problémát, mert a magzat oxigénellátását a köldökzsinóron keresztül az anya biztosítja. Légzőmozgás a mellkas összeszorított állapota miatt nem lehetséges; a felső légutakba került magzatvíz és nyák kiürül, így a megszületést követő első légvételek alkalmával csökken az aspiráció veszélye. A kitolási szak a hagyományos hanyatt fekvő ("kőmetsző") helyzeten kívül történhet guggoló, térdeplő, oldalt fekvő, szülőszéken ülő pozícióban vagy négykézláb is.

Lepényi szak

Az újszülött megszületése után kezdődik a szülés harmadik szakasza, amelynek során az anya testéből eltávozik a méhlepény. Tudom, hogy még számos kérdés maradt megválaszolatlanul, mégis bízom benne, hogy a cikksorozattal sikerült megvilágítani a terhesség és a szülés legényegesebb vonatkozásait, segítséget nyújtani a kismamáknak a terhesség tudatos viselésében, a szülésre való felkészülésben.Szerző:

Dr. Varsányi Hajnalka
Szülész-nőgyógyász szakorvos


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés