2022. Október 01. szombat
A terhesség alatt előfordulhatnak olyan események, amelyek miatt ágynyugalom előírására lehet szükség, egy kutatás szerint azonban sok esetben az inaktivitás és a fekvés többet árt, mint használ.

Judith A. Maloni, a Case Western University professzora, aki a terhességgel kapcsolatos kutatással foglalkozik évtizedek óta, áttekintő tanulmányban foglalta össze mindazokat a tudományos ismereteket, melyek a várandós nők szigorú pihentetésével kapcsolatban születtek.

terhesség, ágynyugalom

Vizsgálatai szerint az Egyesült Államokban átlagosan egymillió nőnek tanácsolják, hogy a lehető legteljesebb mértékben kerüljék a fizikai terhelést, a mozgást annak érdekében, hogy elkerülhessék a szövődményeket és a koraszülést.

Maloni szerint az orvosok nem figyelnek eléggé arra a természetellenes, kedvezőtlen pszichés állapotra, melyet a terhesség alatti kényszerpihenő jelent. A tudományos vizsgálatok az ágynyugalommal kapcsolatban pedig egész sor egészségügyi hátrányra utalnak.

A hosszú ágynyugalom mérhető izomsorvadáshoz vezet, az izomzat teherbírása kifejezetten csökken, és a csontrendszer is kimutatható mértékben károsodik. Statisztikai adatok jelzik, hogy az ilyen terhesség végén megszülető babák súlya átlagosan csökkent. Az ágynyugalomra ítélt terhes nők fáradékonyak, alvászavarokkal küzdenek, rossz lesz az emésztésük. Gyakori a hátfájdalom és általában az izomzattal összefüggő panaszok is.

Mind a szülés előtt, mind azt követően nem ritka a depresszió és általában a kedvezőtlen hangulatváltozás. Sokszor fordulnak elő emésztési zavarok is. A Biological Research for Nursing szakfolyóirat különszámában megjelent tanulmány szerzőjének véleménye szerint a terhesek gondozásával foglalkozó orvosok és nővérek sokat tehetnek azért, hogy a téves közhiedelmet megváltoztassák, és csak akkor javasolják a terhesség alatti ágynyugalmat, ha az valamilyen okból valóban szükséges.


Forrás: MTI
2010. 11. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés