2022. Október 01. szombat
A testmozgás, sportolás még azoknak a várandós nőknek is javasolható, akik korábban nem mozogtak rendszeresen, ugyanis amellett, hogy általában pozitív hatással van az egészségre, a terhesség kellemetlen velejáróit is segíthet enyhíteni.

A Virginia állambeli Naval Medical Center kutatásai szerint a mozgás nemcsak erősíti és javítja a mozgásszervrendszert és az általános pszichés jóllétet, de a terhesség kellemetlen tüneteit is enyhíti. Az olyan mozgásformák, mint az aerobik vagy az úszás enyhítik az ízületi fájdalmakat, csökkentik a kismama vérnyomását, az ödémát, szülés után pedig javítják hangulatát, és a szoptatásra is jó hatással vannak.

terhesség, mozgás, testmozgás

Dr. Marlene DeMaio kutatási igazgató szerint a mérsékelt testmozgás a magzatnak is jót tesz. Szerinte idejétmúlt az a felfogás, miszerint a terhesség alatti mozgás káros az ízületek nagyobb lazasága és a megnövekedett testsúly miatt.

“Fontos megjegyezni, hogy a várandóssággal járó változások természetesek, hiszen nem egy betegségről van szó” – mondja. Szerinte a terhesség remek alkalom arra, hogy elkezdjünk valamilyen rendszeres mozgást, amit folytatni tudunk a szülés után is. “Amikor egy nő teherbe esik, sok mindenen változtat  és jobban odafigyel az egészségére, hiszen egészséges gyermeket szeretne a világra hozni”.

Az idősebb korban szülő nőknél különösen fontos a mozgás, a vérnyomásra és a vércukorszintre kifejtett pozitív hatása miatt. Meddőségi kezelés alatt állók, illetve aktív sportolók nőgyógyászukkal konzultálva állíthatják össze megfelelő mozgástervüket – olvasható a Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons augusztusi számában.


Forrás: Medipress
2009. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés