2024. Április 13. szombat
Az ikrek már az anyaméhben érzékelik, kitapogatják és simogatják egymást, képesek különbséget tenni önmaguk, az anya hasfala és testvérük között – számoltak be felfedezésükről olasz kutatók.

A Páduai Egyetem kutatói öt embrionális ikerpárt vettek filmre a 14. és 18. terhességi héten 4D-ultrahanggal, majd kielemezték a mozgásukat. Látszott, hogy a magzatok célzottan érintik meg ikerpárjukat. Umberto Castiello és kollégái ebből arra következtettek a Der Standard internetes kiadása szerint, hogy az emberi agy már az embrionális fejlődési szakaszban felkészül a társas kapcsolatokra.

ikrek

A húszperces videók kiértékelésnél megmutatkozott, hogy az embriók már a 14. héten gyakrabban értek testvérük testéhez, mint sajátjukéhoz, és a 18. héten ez csak fokozódott.  A megfigyelési idő harminc százalékában értek a testvérhez, és egyértelműen másképp, mint amikor két test véletlenszerűen találkozik egy zárt térben. Amikor a másik szemének közelébe értek, éppoly óvatosan mozogtak, mintha saját szemük felé nyúltak volna.

A németországi Braunschweigi Műszaki Egyetem fejlődéspszichológusa, Meike Watzlawik szerint az anyaméhbeli érintkezés révén az ikrek nem jutnak előnyhöz későbbi életük szempontjából. Fiatalkorban ugyanis az ikrek éppúgy viselkednek társas kapcsolataik során, mint mások, még egymáshoz való kapcsolatukra is alig van hatással a méhben eltöltött idő.

Watzlawik számára a jelenlegi kutatás elsősorban az identitástudat kialakulásának kutatása szempontjából kiemelkedő fontosságú. Eddig ugyanis elsősorban a csecsemők tekintetét és szopási viselkedését vizsgálták, amikor az egyén másoktól való elhatárolódását vizsgálták, és ritkán sikerült rámutatni, hogy ez a képesség már ilyen korán kialakul az anyaméhben – magyarázta a pszichológus.


Forrás: MTI
2010. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés