2023. December 02. szombat
A brit Warwick Központ kutatása szerint az elhízásra, cukorbetegségre és szívbetegségekre való hajlam már az anyaméhben eldől. A terhes nő táplálkozásának és vitaminbevitelének javításával hatni lehet a születendő gyermek későbbi anyagcseréjére és ezzel a betegségek kockázatára.

A Southamptoni Egyetemmel és az indiai Edward Király Kórházzal közösen végzett kutatásban a szakemberek terhes nőket vizsgáltak, majd nyomon követték gyermekeik növekedését és fejlődését. Az alacsony B12-vitamin-szinttel rendelkező édesanyák gyermekeinél a születés pillanatában és hat évesen is nagyobb hajlamot mutattak ki a vizsgálatok a cukorbetegségre és a szívbetegségekre.

terhesség, elhízás

„Meglátásunk szerint a mikrotápanyagok (vitaminok) alapvetően befolyásolják a DNS működését, ezért ez az étrend-gén interakció legalább részben befolyásolja azt, hogy valaki felnőttként mennyire lesz hajlamos az elhízásra – magyarázta Dr. Ponnusamy Saravanan, diabetológus-endokrinológus klinikai docens a Warwick Emberi Anyagcsere Kutatás nemzetközi szimpóziumán az eredményeket ismertetve. – A méhen belüli élet tehát kritikus lehet a felnőttkori egészségi állapot szempontjából. A Warwick zsírsejtek működésével kapcsolatos vizsgálata azt mutatta ki, hogy a mikrotápanyagok egyensúlyának megbomlása befolyásolja azt, ahogyan ezek a sejtek az energiát felhasználják.”

„A kutatások még zajlanak, a következő fázis jövő év elején veszi kezdetét, de minden arra utal, hogy több megelőző intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, a társadalombiztosítás költségei pedig csökkenjenek” – tette hozzá Dr. Ponnusamy Saravanan, diabetológus-endokrinológus klinikai docens.


Forrás: Medipress
2011. 11. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés