2024. Július 16. kedd
Azok a csecsemők, akik életük első hat hónapjában nagyon gyorsan gyarapodnak, nagyobb eséllyel híznak el később – állítják a Harvard Egyetem kutatói.

Korábbi kutatások már összefüggést találtak a születési súly és az elhízás között, ám olyan tényezőket, mint a terhesség időtartama, az édesanya magassága és életmódja, nem vettek figyelembe. Dr. Elsie M. Taveras és munkatársai vizsgálatuk során születéskor, 6 hónapos és 3 éves korban vizsgálták gyermekek súlyát és magasságát. Az adatokból kiderült, hogy akik gyorsabban gyarapodtak az első hat hónap során, azok gyakrabban lettek 3 éves korukra elhízottak.

gyarapodás, elhízás

„A tanulmány legfontosabb mondanivalója a kisgyerekek táplálásával kapcsolatos felvilágosítás fontossága – mondta el Connie Diekman, a St. Louisban található Washington Egyetem táplálkozási centrumának igazgatója. Mivel nem vizsgálták, mivel táplálták az elválasztás után a gyerekeket, nem tudhatjuk, hogy a túltáplálás hozzájárul-e az elhízáshoz.”

Gyakran csak apró változtatásokra van szükség. Németországban két város szegényebb részein ivókutakat helyeztek el az iskolákban és a tanárok elmagyarázták a vízivás előnyeit, aminek következtében a gyerekek körében 31 százalékkal csökkent az elhízás.

Diekman szerint nagyon fontos a szülő-gyermek kapcsolat, mert ha etetés közben nem kerülnek szoros kapcsolatba, a gyermekek válogatni kezdenek. Taveras szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy meghatározzák, pontosan hogyan vezet a csecsemőkori gyors súlygyarapodás kisgyermekkori elhízáshoz.


Forrás: Medipress
2009. 04. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés