2022. Október 02. vasárnap
Nem csökkenti a várandósság alatt szedett folsav a koraszülés kockázatát – idézte norvég kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

A folsav a B-vitamin csoport tagja, megfelelő szintje igen fontos a várandósság alatt, mert segít megelőzni az velőcsőzáródási rendellenességeket, főként a nyitott gerincet (spina bifida). A szakemberek egy része azon az állásponton van, hogy a folsav szedése a koraszülés kockázatának csökkentésében is segíthet.

folsav, koraszülés

Verena Senpiel és munkatársai mintegy 19 ezer szülés adatait elemezték, amelyek közül 955 zajlott a terhesség 22. és 36. hete között. A kutatás vezetője egy, a témában tartott San Franciscó-i konferencián ismertette eredményeiket. Ezek szerint a folsav táplálékkiegészítőként vagy az azt nagy mennyiségben tartalmazó ételek – spenót, brokkoli, kelbimbó – által történő fokozott bevitele nem segít csökkenteni a koraszülés rizikóját.

Az eredmények ellenére a Telegraph által megszólaltatott szakértő továbbra is azt javasolja a kismamáknak, hogy a terhesség első trimesztere alatt szedjenek folsavat a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.


Forrás: MTI/Vital
2011. 02. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés