2022. Október 02. vasárnap
Amerikai kutatók azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és a kezelés jelentősen csökkentheti a betegséggel összefüggő koraszülés kockázatát.

A jellemzően bakteriális fertőzés következtében kialakuló, az ínyszövet krónikus gyulladásával járó ínybetegség különösen terhesség alatt jelent problémát. A hormonális változások fogékonyabbá teszik a terhes nőket a betegségre, ugyanakkor a szabványos tetraciklin kezelést a csecsemőre vonatkozó kockázat miatt nem javasolják. Ennek ellenére számos bizonyíték mutat arra, hogy maga az ínybetegség megnöveli a koraszülés kockázatát.

ínybetegség, terhesség

A pennsylvaniai fogorvosi egyetem kutatói Dr. Marjorie Jeffcoat vezetésével azt vizsgálták, hogy a terhes nők ínybetegség elleni nem gyógyszeres kezelése csökkenti-e a koraszülés kockázatát. 322 ínybetegségben szenvedő terhes nőt véletlenszerűen két csoportba osztottak; az egyikben agresszív fogtisztító módszert (fogkőleszedést és gyökérsimítást) és szájápolási oktatást alkalmaztak, a másikban pedig csak szájápolási oktatást.

A kísérlet végén a kutatók nem mutattak ki statisztikailag jelentős eltérést a koraszülések számát illetően a kezelt és a nem kezelt nők között. Alaposabb elemzés után azonban kiderült, hogy az ínybetegséget sikerrel gyógyító kezelés jelentős mértékben csökkentette a koraszülés valószínűségét.

A kutatók szerint tehát a nőgyógyászoknak érdemes a fogászati ellátásra szoruló pácienseiket beutalni a fogászatra. Nem elegendő azonban egyszerűen csak kezelni a fogínybetegséget, a kezelésnek sikeresnek kell lennie, de egyelőre nem világos, egyeseknél miért vált be a fogkőleszedés, míg másoknál nem. Már folynak az ezzel kapcsolatos kutatások.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés