2024. Május 18. szombat
A fogkefe és a fogselyem használatának mellőzése nem csupán rossz leheletet és fogínygyulladást okoz, de sokkal súlyosabb egészségügyi problémákat is előidézhet. Még rendszeres fogmosás mellett is veszélyes baktériumok telepedhetnek meg a szájban, melyek a különböző fogínybetegségek mellett egyéb komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. 

A nem megfelelő szájhigiénia következtében kialakuló fogínybetegségek miatt csaknem kétszeresére emelkedhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata szakértők szerint. A jelenség egyértelmű magyarázata egyelőre nem ismert, de valószínűsíthető, hogy az ártalmas baktériumok a száj nyálkahártyáján keresztül bejuthatnak a vérkeringésbe, ahol a gyulladást okozhatnak, illetve vérrögök képződhetnek, melyek gátolhatják a véráramlást.

Szájszag

Bizonyos elméletek szerint létezik egyfajta összefüggés a szájhigiénia és a memória állapota, illetve az időskori demencia kialakulása között is. Szakértők szerint a szájban élő baktériumok eljuthatnak az agyi idegekbe is, valamint a véráramba jutva olyan vérrögök kialakulásához is hozzájárulhat, amelyek elősegítik az Alzheimer-kór kialakulását.

A cukorbetegek általában hajlamosabbak a fogínybetegségekre. Ennek egyik oka az lehet, hogy ők eleve nagyobb veszélynek vannak kitéve a fertőzésekkel szemben, de kutatási eredmények azt mutatják, hogy a fogínybetegségek miatt nehezebben lehet kontrollálni a vércukorszintet, ami felerősítheti a diabétesz tüneteit.

A Journal of Periodontology cikke szerint a periodontális betegségek megnövelhetik a légzőszervi problémák valószínűségét is, mivel a szájban élő baktériumok a légcsőbe és a tüdőbe lélegezve komoly gyulladásokat okozhatnak.

Egy nyugat-ausztráliai kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a fogínybetegségben szenvedő nőknek átlagosan két hónappal tovább tart teherbe esniük, illetve egy másik tanulmány megállapította, hogy a periodontális betegségek megnövelhetik a spontán vetélés valószínűségét is.


Forrás: Medipress
2012. 01. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés