2024. Április 13. szombat
Dél-koreai kutatók vizsgálatai szerint már a terhesség első harmadában meghatározható a születendő gyermek neme egy egyszerű vérvizsgálattal, amelynek során az anyai vérben a DYS14 és a GAPDH nevű enzimek szintjét mérik.

Dr. Hyun Mee Ryu, a szöuli KwanDong Egyetem kutatója és munkatársai érdeklődésének középpontjában a magzat nemének minél korábbi időpontban történő meghatározása állt. Jelenleg erre két, invazív módszer áll re, a magzatboholy-szövetminta, illetve a magzatvízminta-vétel. Azonban ezen beavatkozások kockázata 1-2 százalék közötti, így ilyen célra való használatuk általában nem javasolt, a 11. terhességi hét előtt egyáltalán nem. Ebben az életszakaszban még az ultrahang sem képes a kimutatásra, ugyanis ekkor a nemi szervek még nem alakultak ki.

magzat neme, terhesség

A kutatók a FASEB Journal januári kiadásában ismertetett vizsgálatuk során 203 terhes nő véréből vettek mintát, akik terhességük első harmadában jártak. A magzati DNS jelenlétét speciális metiláció-specifikus polimeráz láncreakcióval igazolták, emellett egy másik reakció a DYS14 és a GAPDH nevű enzimek pontos mennyiségét mérte. Az eredmények helytállósága a születést követően nyert bizonyítást.

Mielőtt a teszt rutinszerű használatba kerülne, az eredményeket még számos vizsgálatnak meg kell erősítenie.


Forrás: Medipress
2012. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés