2022. Október 01. szombat
Az Egyesült Államokban a szülő nők átlagéletkora az elmúlt húsz év során drasztikusan megemelkedett, és egyesek akár a hatvanas éveikig várnak a gyerekvállalással. A fiatalabb nők által adományozott petesejtek in-vitro (méhen kívüli) megtermékenyítésével, és az embriók beültetésével már lehetőség van a menopauzán átesett nők teherbe esésére és szülésére.

Egy amerikai tanulmány szerint az ötven évnél idősebb kismamák terhessége esetén szinte semmivel nem több a rizikófaktor, mint a fiatalabb szülő nők esetében. A megállapítást 101, ötvenéves, vagy idősebb asszony terhességének nyomon követése alapján vonták le. A nők mindegyike fiatalabb donortól kapott petesejtet.

terhesség, szülés

„Az ötven feletti terhes nőkkel nincs semmi probléma. Ha a terhesség ideje alatt rendszeresen járnak szűrésre és orvosi ellenőrzésre, akkor szinte semmivel sem kockázatosabb a szülés, mint a fiatalabb nő esetében” – mondta Dr. Mark Sauer, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának reproduktív endokrinológiai és meddőségi részlegének vezetője, az American Journal of Perinatology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

Az ötvenes éveikben szülő nők esetében az olyan komplikációk valószínűsége, mint például a terhességi cukorbetegség, vagy a koraszülés ugyanakkora volt, mint a 42 év alatti nők körében, akik szintén donortól kapott petesejt-beültetés útján estek teherbe. Az idősebb nők között valamivel ugyan magasabb volt a magas vérnyomás aránya, de a különbség valójában csak árnyalatnyi volt, mondta Sauer.

A szakember szerint általánosságban véve maga a terhesség, a magzat kihordása sokkal könnyebb feladat egy idősebb női szervezet számára, mint a petesejt termelése, ugyanis a méh és a petefészkek teljesen eltérő szervek. Mikroszkóp alatt vizsgálva a méh szerkezete alig változik a korral, tehát megfelelő hormonkezelés hatására egy idősebb nő méhe alkalmassá tehető egy növekvő magzat kihordására.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés