2022. Október 02. vasárnap
Egyre több nő halogatja a szülést idősebb korára, de ezzel súlyos betegségek és szövődmények kockázatát vállalják – hívják fel a figyelmet ausztrál kutatók.

A Monash Egyetem Nővér-és Szülésznőképző Karának munkatársai Dr. Mary Anne Biro vezetésével a 35 év feletti anyai életkor és a különféle betegségek, szövődmények közti kapcsolatot vizsgálták, amihez 2005 és 2006 közötti, Victoria államban szült nők adatait elemezték, akik terhessége a 20. hétnél előrehaladottabb volt. Eredményeik szerint az idősebb anyák közt gyakrabban fordult elő terhességi cukorbaj, mélyen fekvő lepény, preeklampszia, gátsérülés, vérzés, császármetszés és ikerszülés is.

terhesség

Egyre több nő halasztja a szülést 35 évnél idősebb korára, és Biro szerint emiatt kétszeresére emelkedik a komplikált esetek száma. „A 30 év alatti életkor ideális gyermekünk világra hozatalához, szeretnénk, ha ezzel minden nő és orvos tisztában lenne” – emelte ki a szakember.

A Journal of Obstetrics and Gynaecology című folyóiratban megjelent kutatás szerint a komplikált szülések gyakrabban járnak a családok felbomlásával, továbbá az egészségügyi költségek, kórházi kezelések és műtétek számának növekedésével.

1985-ben az idősebb édesanyák aránya 7,5 százalék volt, míg 2008-ban már 26,4 százalékot állapítottak meg. Victoriában 2005 és 2006 között 133 359 nő adott életet gyermekének, közülük 24 százalék került ki a 35 év feletti korosztályból.


Forrás: Medipress
2012. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés