2024. Július 21. vasárnap
Bár a terhesség alatti szövődmények előfordulása évek óta változatlan, egyre több terhes nő esetében áll fenn valamilyen alapbetegség, például magas vérnyomás, vagy cukorbetegség. Kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy nőtt az elhízott és az idősebb anyák aránya a várandósok között.

Mind az elhízás, mind az anya magasabb életkora kockázati tényezőt jelent a terhesség és a szülés során – állítják az USA Járványügyi és Betegségellenőrzési Központjának (CDC) kutatói. Jó hír, hogy látható a fejlődés, ám a terhesség hagyományos komplikációi, a vérzés és a magas vérnyomás egyre gyakrabban fordulnak elő, és nem tudni, miért – állítják a kutatók.

terhesség, szülés

Dr. William Callaghan, a CDC kutatója és munkatársai egy kórházi elbocsátásokkal kapcsolatos, nemzeti szintű felmérés adatait használták fel. Két időszakot, a 2001-2005, illetve az 1993-1997 közti éveket hasonlították össze.

A kutatók megállapították, hogy 1993 óta nem változott a szülészeti komplikációk aránya, 28,6% maradt, a szülő nők egyéb betegségeinek előfordulása azonban 4,1-ről 4,9%-ra nőtt. Emelkedett a magas vérnyomás, a preeclampsia (terhességi toxémia), a cukorbetegség, az asztma és a szülés utáni vérzések aránya is, egyelőre tisztázatlan okokból.

Csökkent ugyanakkor a gátmetszések következtében kialakuló lacerációk (bőrfelmaródások) előfordulása is, ami valószínűleg a császármetszések egyre gyakoribbá válásának (21,8% helyett már 28,3%) köszönhető. Utóbbi jelenséget magyarázhatja az egyre több veszélyeztetett terhesség, különösen az idősebb, illetve az idült betegségeben szenvedő anyák körében. Elképzelhető azonban, hogy az orvosi döntések és a rutin klinikai gyakorlat megváltozásának köszönhető a császármetszések számának emelkedése.


Forrás: Medipress
2009. 05. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés