2024. Július 21. vasárnap

Autizmus-rizikó lehet az idős anya és a farfekvés

autizmus, autisztikus spektrum zavar
1 . oldal
Gyakoribb az autisztikus spektrum zavar (ASD) előfordulása az idősebb édesanyák gyermekei és a medencevégű fekvésben (farfekvés) elhelyezkedő babák között, állítja egy tanulmány. Mindez megerősíti a korábbi vizsgálatok eredményeit, és azt, hogy az autizmusnak nagyrészt genetikai alapjai vannak.

Autizmussal diagnosztizált, illetve egészséges nyolcéves gyerekeket vizsgált Dr. Deborah Bilder, a Utah Egyetem Orvosi Karának pszichiáter docense. A vizsgált gyerekek egy részénél a születés körülményeiről is voltak adatok, ezek alapján megállapítást nyert, hogy a farfekvésben született gyermekeknél – akiket rendszerint császármetszéssel hoznak a világra – kétszer nagyobb volt az autizmus kialakulásának esélye.

autizmus, autisztikus spektrum zavar, farfekvés

Szintén magasabb, 1,6-szoros volt az autizmus rizikója a 35 évnél idősebb édesanyák gyermekei között, közülük is magasabb – 1,8-szoros – volt az először szülő nőknél.

Az eredmények ellenére Bilder hangsúlyozta, az autizmus abszolút kockázata még így is alacsony marad, így aggodalomra nincs ok, ám további vizsgálatokra van szükség egy potenciális genetikai ok felderítéséhez.

„Nagyon sok családot látok autista gyermekekkel, főként itt Utah-ban, ahol nagyobbak a családok” – mondta Bilder arra utalva, hogy az autisztikus spektrum zavar családi halmozódást mutat, azonban méhen belüli környezeti tényezőkkel is számolni kell.

A két tényező nem az autizmus kiváltó oka, valószínűbb, hogy a medencevégű fekvést egy olyan méhen belüli tényező okozza, amely az autizmus kialakulásához is hozzájárul.


Forrás: Medipress
2009. 04. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés