2024. Február 27. kedd
Ha a terhesség kilenc hónapja stresszes környezetben telik, a születendő gyereknél később nagyobb valószínűséggel alakulnak ki viselkedési zavarok, például figyelemhiányos hiperaktivitás – állapították meg brit kutatók.

Alina Rodriguez kutató és munkatársai több mint 1700 édesanyát és gyermekeiket követték a terhességtől a gyermekek kisiskolás korukig Londonban a King’s College Pszichiátriai Intézetében. A szakemberek megállapításai szerint a terhesség alatt a stresszhormonok szintje összefügg a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) és az egyéb viselkedési zavarok előfordulásával, illetve befolyással van a kezességre is.

terhesség, stressz

Azok az édesanyák, akik sok stresszel vagy gyásszal szembesültek terhességük során, illetve partnerkapcsolati nehézségekkel küzdöttek, kétszer gyakrabban szültek olyan gyermeket, akik öt éves korukban „váltott kezesekké” váltak. Az ilyen gyerekek egyik kezükkel írnak, de másik kezükkel dobnak el vagy kapnak el egy labdát, de a „kétkezességtől” eltérően két kezük nem egyformán egyes tevékenységek elvégzésében. A kézdominancia megfigyelése egyébként segíthet az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) diagnosztikájában is.

A stresszes terhességből született gyerekeknél gyakoribb volt az ADHD, az érzelmi problémák, és nehezebben jöttek ki társaikkal is.

„Kismamaként fontos kívülről is figyelni magunka, kicsit kivonni magunkat a munka hatása alól és megpróbálni relaxálni, elfogadni a környezet támogatását és olyan dolgokkal foglalatoskodni, amitől jól érezzük magunkat” – javasolja Rodriguez, aki az eredményeket a Brit Pszichológiai Társaság glasgow-i éves kongresszusán ismertette.


Forrás: Medipress
2011. 05. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés