2024. Május 23. csütörtök
A terhesség alatt az anyát ért hatások nagyban befolyásolhatják a születendő gyermek egészségét. Legutóbb arra derült fény, hogy a terhes nőt érő stressz növeli annak esélyét, hogy gyermekénél később asztma alakul ki.

Korábbi állatkísérletek bebizonyították, hogy az anya stressz-szintje komolyan befolyásolhatja a születendő utód immunrendszerének fejlődését. Hogy megértsék ennek a folyamatnak a működését emberek esetében, Dr. Rosalind Wright, a Harvard Egyetem kutatója kollégáival 557 családot vizsgáltak.

terhesség, stressz, asztma

A családtagok mind kérdőíveket töltöttek ki lakóhelyükről, életvitelükről és általános kedélyállapotukról. Ha valahol gyermek született, a tudósok egyből mintát vettek a köldökzsinórvérből, hogy meghatározzák az abban lévő citokinek (egyfajta jelzőmolekulák, az immunválasz fontos résztvevői), és ezáltal az immunrendszer működését.

„A citokinek működési mintázata jelentősen különbözött a stresszesebb édesanyák esetében, és ez előre jelezheti a gyermekek esetleges későbbi immunbetegségeit – nyilatkozta Dr. Wright. – A stressz ugyanis úgy tűnik, fokozza a születendő gyermekek allergénekre adott immunválaszait.”

Az asztma jóval gyakrabban fordul elő az etnikai kisebbségbe tartozók és a szegényebb városiak körében, aminek okai a nyilvánvaló fizikai tényezők ellenére eddig ismeretlenek voltak. A külvárosi, kisebbségbe tartozó nők azonban sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, mint gazdagabb belvárosi társaik, így ez egy lehet a lehetséges magyarázatok közül, akkor is, ha az asztma és a stressz kapcsolata nem teljesen világos.

A tudósok azt remélik, további kutatások során még többet tudhatnak meg arról, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják az asztma és más allergiás megbetegedések kialakulását.


Forrás: MTI
2010. 03. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés