2024. Március 02. szombat
Oxfordi kutatók tudományos bizonyítékot szolgáltattak a régóta sejtett összefüggésre, amely szerint a stressz nehezíti a teherbe esést: kutatásuk során a legidegesebbek nők fogantak meg a legkisebb eséllyel.

Közismert, hogy az életkor, a dohányzás, az elhízás és az alkoholfogyasztás befolyásolják a teherbeesés sikerét, de a stressz hatása kevéssé világos. A brit kutatók 274 egészséges, terhességet tervező 18-40 éves nőt vontak be vizsgálatukba, amelynek során két stresszhormon szintjét mérték a nyálból: az adrenalinét, mely a vészreakciókért felel, illetve a kortizolét, amely pedig a krónikus stresszhez köthető.

stressz

A szakemberek szerint azoknak a nőknek, akiknek a nyálában a legtöbb volt az alfa-amiláz (az adrenalinszint jelzője), 12 százalékkal kisebb volt az esélyük a teherbe esésre a termékeny napjaikon. A kortizol esetében nem láttak változást a terhesség esélyeiben.

Szóbeszéd már eddig is keringett arról, hogy a stressz okozhat terméketlenséget, csak tudományosan nehezen tudták bizonyítani. Dr Cecilia Pyper, az Oxfordi Egyetem Nemzeti Prinatális Egészségügyi Egységének munkatársa szerint tanulmányukkal az egészséges nők terhességét befolyásoló faktorok jobb megértését szerették volna segíteni.

“Ez az első tanulmány, mely felfedezte, hogy a stressz biológiai mértéke összefügg a teherbeesés esélyével. Az eredmények alátámasztják az elképzelést, hogy a babára váró pároknak mindent meg kellene tenniük a nyugalmuk érdekében. Néhány esetben megfelelő lehet a relaxációs technikák elsajátítása, tanácsadás, jóga vagy meditáció.”

A vizsgálat egy nagyobb volumenű kutatás részét képezi, amelyben a dohányzás, az alkohol és a koffein teherbeesésre gyakorolt hatását is vizsgálják.


Forrás: Medipress
2010. 08. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés