2024. Március 02. szombat
1 . oldal
A teherbe esni nem tudó nők számára a család és a barátok gyakran javasolják, hogy lazítsanak és ne görcsöljenek a terhesség miatt. A jó tanács valóban jó: egy kutatás szerint a stressz enyhítése növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerét.

„A reproduktív egészséggel foglalkozó szakértők már régóta gondolkodtak azon, hogy a stressz milyen hatással van a termékenységre, és vajon befolyásolja-e egy nő alkalmasságát arra, hogy megfoganjon” – olvasható Alice Domar, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársának közleményében.

terhesség, stressz, mesterséges megtermékenyítés

„Ez a kutatás feltárja, hogy a stressz kezelése talán növeli a terhességek arányát. A megtermékenyítési kezeléssel járó stressz kezelése növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerét.”

A kutató, aki Bostonban működtet termékenységi központot, kollégáival 97, negyven éves vagy annál fiatalabb nőt vont be tanulmányába, akik in-vitro fertilizáción (IVF, vagy lombikbébi-eljárás) estek át. A résztvevők egy 10 alkalomból álló stresszkezelő programban vettek részt, ami relaxációs tréninget, kognitív-viselkedésterápiát és csoportterápiát foglalt magában.

A stressz enyhítése nem volt hatással a lombikbébivel első alkalommal próbálkozókra – e nők 43 százaléka esett teherbe. Azoknál viszont, akik előzőleg egyszer már sikertelenül jártak, megmutatkozott a stresszkezelés hatása: a résztvevők 52 százaléka fogant meg.

Egy másik kutatás ugyanakkor épp az ellenkező következtetésre jutott: a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az alternatív eljárások nem voltak hatással a terhesség létrejöttére.


Forrás: MTI/Vital
2009. 10. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés