2024. Május 22. szerda
A mesterséges megtermékenyítés gyakoriságának növekedésével egyre gyakoribbak az eljárást övező súlyos hibák Nagy-Britanniában, mint például az embriók elvesztése vagy összecserélése.

Egy egyetemi klinika még 2004-ben elvesztette egy pár lefagyasztott embrióit. Nagy-Britanniában az embriók évekig raktározhatók. Ebben az esetben nem ember okozta a veszteséget, hanem a berendezés hibájáról volt szó – mondta a klinika szóvivője. Ez azonban nem az egyetlen szerencsétlen végkimenetelű kísérlet, ami előfordult.

mesterséges megtermékenyítés

Csak nemrég került napvilágra, hogy ugyanennek a klinikának a laboratóriumában embriókat cseréltek el, és két évvel ezelőtt tévedésből egy másik nő méhébe ültették be a megtermékenyített sejteket. Amint az orvosok ezt észrevették, megszakították a terhességet. A kórház a hibáért elnézést kért, és 25 ezer font (30 ezer euró) kártérítést fizetett. A pár még ezek után is kísérletezik a gyermekvállalással.

Egy harmadik eset amiatt vált híressé, mert egy fehér, észak-ír nő sötét bőrű kisfiút hozott a világra. A gyermek most 10 éves. Egy napilap szerint ez volt az első hiba a reagens üvegekben történő megtermékenyítésnél Nagy-Britanniában. A szülők most, miután észrevették, hogy nincsenek egyedül, panaszt akarnak tenni az egészségügyi hatóságnál. A labor hibája csaknem tönkretette a családot. „Nem tudjuk a házat elhagyni, az emberek minket bámulnak – mondta a 47 éves apa. A feleségemet is kérdeztem, hogy nem volt-e kalandja egy indiaival.”

Nagy-Britanniában az összes szülés 1,7 százaléka mesterséges megtermékenyítés útján jön létre – írja az Ärzte Zeitung.


Forrás: Medipress
2009. 07. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés