2024. Március 05. kedd

Egy 72 éves brit férfi saját fia számára adományoz hímivarsejtet, hogy így unokája születhessen. A névtelenséget kérő férfi fia és menye ez idáig sikertelenül próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel.


A 30-as éveiben lévő pár hónapokon át fontolgatta a döntést, melyben független testületek és etikai bizottságok segítették őket, mielőtt rászánták volna magukat a leendő nagypapa bevonására. A 72 éves férfi hímivarsejtjei szerencsére életképesnek bizonyultak, ami mellesleg egyáltalán nem meglepő: sok férfi a 70-es, 80-as életéveiben is képes gyermeket nemzeni.

spermadonor spermium mesterséges megtermékenyítés

A Londoni Női Klinika munkatársa, Dr. Peter Bowen-Simkins korábban még sosem találkozott hasonló esettel, de szerinte a meddőség kezelését célzó mai eljárások fejlettségének köszönhetően az érintett párok ma már minden lehetőséget ki szeretnének használni. Elmondása szerint a mostani esetben azért jött szóba a leendő nagypapa, mert a férjnek nincs fiútestvére. A születendő gyermek így a nagypapa biológiai gyermeke, és az apa féltestvére lesz.

A mesterséges megtermékenyítéseket szabályozó brit testület szóvivője szerint a mostani esetben nincs is szükség az ő jóváhagyásukra, mivel a családtagoknak történő adományozás – pl. nővérek közötti petesejt-adományozás – legális. A törvények szerint a spermadonornak, miután beleegyezett az eljárásba, később nincs semmilyen szülői joga biológiai gyermeke felé, akinek egyébként 18 éves korában jogában áll megtudni a valódi apa kilétét.

Ha etikai kifogások tehát nincsenek is, biológiaiak lehetnek: Dr. Allan Pacey, a Sheffield Egyetem munkatársa szerint az idősebb férfitől származó hímivarsejt genetikailag kevésbé megfelelő, mint egy fiatal férfi spermiuma. Ezt statisztikai adatok is alátámasztják: az idős apától származó terhesség esetén nagyobb a vetélés veszélye, illetve a születendő gyermek betegségekre való esélye, továbbá a mesterséges megtermékenyítés sikere is alacsonyabb. Az ideális spermadonor legfeljebb 40 éves – mondta el a BBC által megszólaltatott szakértő.


Forrás: Vital
2007. 10. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés