2024. Március 05. kedd

Lehetséges, hogy egy hét éves kanadai kislány egy napon majd saját féltestvérének fog életet adni. A kislány olyan betegségben szenved, mely a fogamzóképességét is veszélyezteti, ezért édesanyja saját petesejtjeit szeretné lányának adományozni.

 

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


A Montrealban élő 7 éves Flavie egy genetikai rendellenesség, a Turner-szindróma miatt nagy valószínűséggel nem vállalhat majd gyermeket. A Turner-szindróma esetén az X-kromoszóma részben vagy teljesen hiányzik – ezért csak lányoknál fordul elő –, elmarad a nemi érés, és a petefészkek fejlődése sem a normálisnak megfelelően alakul, jobb esetben is az a jellemző, hogy az érintetteknek nincs peteérése.

petesejt adományozás

A Nature című folyóirat beszámolója sszerint a kanadai kislány édesanyja, a 35 éves Melanie Boivin most hivatalos engedélyt szerzett ahhoz, hogy petesejteket adományozhasson lányának. Az asszonytól levett petesejteket húsz éven át tárolják majd, és ha felnőve a lány úgy dönt majd, felhasználhatják ahhoz, hogy gyermeke lehessen. A Turner-szindróma szerencsére a méhet nem érinti, ezért Melanie-nek nagy az esélye arra, hogy in vitro fertilizáció segítségével mégis lehessen gyermeke.

Kanadában a törvényi szabályozás nem határozza meg, hány évig lehet a lefagyasztott petesejteket tárolni, ezért ahhoz csak az anyát kezelő montreali McGill klinika etikai tanácsának jóváhagyása volt szükséges. Azonban ha Flavie egyszer úgy dönt, szeretné édesanyja sejtjeit felhasználni, újabb etikai vizsgálatra lesz szükség, hiszen a születendő gyermek egyúttal saját féltestvére is lesz, Melanie-nak pedig egyben gyermeke és unokája is. A beültetendő embriókat emellett pedig mindenképp szűrésnek kell alávetni, mivel a Turner-szindróma öröklődhet.

Nézze meg az EgészségPláza termékeit!


Forrás: Vital
2007. 07. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés